(М)Истерията на високия ток. Част 3

Сексапил и власт
(М)Истерията на високия ток. Част 3

Ето, че след разнищването на историята и анатомията, дойде време да си дойдем на думата. Тоест, на въпроса. На какво се дължи цялата истерия с високите токчета? Откъде-накъде Пепеляшка се омъжва за принца, как Дороти се прибира в Канзас и защо момиченцето с червените обувки не може да спре да танцува?

Как е възможно за един мъж "обувка" винаги да е равно на "обувка", а за жената "обувка" понякога да бъде еквивалент на "ужасно много неща!"?

Истина е, че обаянието на една дама се формира от много други неща, освен тези, които е избрала да носи на краката си в даден момент. Но именно този избор играе много сериозна роля във взаимодействието й с околните: той променя нейната походка, стойката и излъчването й като цяло.

inm.comВ животинския свят обикновено мъжките индивиди са тези, които се "рекламират" посредством демонстрация на външен вид (пауни, фазани, патици, лъвове и др.), власт и екстравагантно поведение, за да бъдат предпочетени като партньор от възможно най-много женски. Същото се случва и в съвременния западен човешки свят, но с тази разлика, че и жените практикуват същото сексуално сигнализиране. Тоест, ставаме ежедневни свидетели не само на конкуриращи се за женско внимание господа, но и на дами, които се опитват да изпъкнат сред себеподобните си.

Единият от начините, по който се случва това, е с помощта на възможно най-"мръсния" език на тялото. Дълбоко в съзнанието на всеки един от нас е заложен що-годе един и същ стереотип за секси женска фигура. А замисляли ли сте се какво се случва с осанката, когато бъде "покатерена" на високи токчета? Случва се оптическата илюзия за по-малко стъпало, по-тънък глезен, по-дълъг крак. Както споменахме по-рано, повдигането на петата измества центъра на тежестта напред и води до увеличаване на извивката в кръста. Същото това извиване е свързано с изпъчване на гърдите и повдигане на задните части, което наподобява т.нар. лордотично поведение при разгонените женски животни (ще ме прощавате, дами).

Това ни връща към добрата стара история с куртизанките, проститутките и всички тези нежни човешки създания, посветили се на търговията с красота и сексапил.

В този ред на ретроспективни мисли не можем да не споменем още веднъж и аристокрацията, която се е качвала на високи обувки в стремежа си да демонстрира висок статус, да се отличава от простолюдието или да прикрива някои свои недостатъци. Да гледаш някого право в очите или дори отвисоко винаги е било важно за силните на деня. Кралят Слънце Луи ХІV – забележителна, но възниска личност, е носел обувки на коркови токове, които са допринасяли с почти 10 см към ръста му. Сещате се, че чрез тях той едва ли се е стремил да увеличи сексапила си, тъй като навярно тези работи са му били вързани в кърпа, така да се каже. По-високият бой сигурно е имал значение и за куртизанките, защото им е позволявал да въртят бизнеса си по доста по-убедителен начин. Така те са заявявали много по-силно присъствие, което също може да бъде секси в допълнение към анатомичните особености, за които стана дума по-горе.

inm.comПрез вековете средната дължина на токовете ту се е увеличавала, ту е намалявала, като в много случаи се счита, че подобни вариации са били своеобразно отражение на политическата и икономическата обстановка, културата и нуждите на населението. Авторката Elizabeth Semmelhack прави интересно наблюдение върху височината на обувката, която нараства в периоди на финансова депресия в Щатите. Нейното предположение е, че токчетата дават своеобразна утеха във времена на икономическа несигурност. По време на Френската революция, пък, аристократите са се снишили с няколко идеи, за да се разграничат от властта и статуса, който се е асоциирал с повдигнатите нависоко пети.
В крайна сметка, бихме могли да кажем, че носим високи токчета, за да бъдем забелязани по точно определен начин. Не можем да пренебрегнем факта, че почти всяка жена, която се придвижва на тях, го прави много по-категорично, но и провокативно. А това, което се чува изпод краката й, понякога говори много по-силно от всичките думи на този свят.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май