Хумус

Скоро да сте си облизвали пръстите?
Хумус

Ако съдбата не ви е отредила да посетите Близкия Изток в близкото бъдеще, то ние имаме утешение за вас. То се нарича хумус и е една от най-характерните кулинарни забележителности на въпросния регион.

Ако се завъртите по задните улички на държави като Израел, Ливан, Сирия и Йордания, неизменно ще откриете някой привидно западнал локал. Неговият съдържател е готов да заложи шамията си, че ако ще да обиколите цял свят, няма да откриете по-добър хумус от техния. Днес ще се опитаме да докажем противното.

Всъщност хумусът е колкото гениално, толкова и просто творение. Има един-единствен тънък момент, който може да изкара от равновесие дори и най-търпеливия готвач и това е нахутът, който е основната съставка във въпросната паста.

Нахутът, драги читатели, е на този свят, за да пороби човечеството. Той изисква часове на накисване, плакнене, варене, плакнене, варене и още варене, докато придобие приблизителна годност за консумация. Или докато се откажете и не го хвърлите на кучето на съседите, за да си потроши зъбите с него. Поради тази досадна причина, в настоящата рецепта сме предвидили ползването на готов нахут от консерва, който си заслужава всяка стотинка.

Необходими продукти за около 10 порции:

  • 3 консерви нахут, изплакнат и отцеден

  • 5 супени лъжици сусамов тахан

  • 6 скилидки чесън, счукани или пресовани

  • сокът на 2 големи лимона

  • 1/3 чаша (80 мл) студено-пресован зехтин и една супена лъжица за запържване

  • сол на вкус

  • 1/8 до ¼ чаша (30 до 60 мл) вода

  • магданоз за украса

Необходим хардуер:

  • Кухненски робот или блендер

  • Тиган

Начин на приготвяне:

Въоръжете се с тигана и на средна температура загрейте една супена лъжица зехтин. В нея следва да запържите чесъна до златисто, което вероятно ще ви отнеме между 3 и 5 минути.

В блендера или кухненския робот изсипете тахана, запържения чесън, лимоновия сок, зехтина и 1 чаша от нахута. Смелете, докато всичко придобие задоволителна пастообразност и след това добавете още една чаша нахут. Повторете процедурата, докато не ви свърши нахутът, като добавяте вода всеки път, когато положението стане твърде лепкаво.

Целият процес едва ли ще ви отнеме повече от 5-10 минути, като готовият продукт трябва да е с гладка, кремообразна консистенция.

Сервирайте в чиния или плитка купа. Можете да направите малко кладенче в средата, в което да поръсите зехтин, а наоколо декорирайте с накълцан на ситно магданоз.

Хумусът е подходящ за консумация не само под формата на разядка, но и като гарнитура към основно ястие, например зеленчуци на скара или пък нашите любими агнешки шишчета. Става и за похапване между другото, но имайте предвид, че положението е калорично.

Това, което приготвихте току-що, съдържа 2660 калории! Ако спазите препоръката ни за 10 порции, една от тях ще ви снабди с 266 от тях под формата на 7 гр протеин, 30 гр въглехидрати (от които 6 гр фибри) и 13 гр мазнини. 

Консумирайте с повече мярка и още повече удоволствие. И не забравяйте да ядете с "чистата" ръка (дясната) и да си облизвате пръстите, както повелява близкоизточната традиция.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 30.05.2011 | 17:12
    ооо, а как обичам :)
  • 1
    от Не е посочен | 27.05.2011 | 07:49
    Искам да споделя опит за нахута. Накисвам вечерта към 8ч., сутринта ставам в 7ч., изплаквам и го слагам на котлона за 30 минути, дори не му сменям водата. И докато трае сутрешния ми тоалет той се е сварил, та когато излизам за работа в 8ч.си вземам една порция за обяд, тъй като го предпочитам натюр. Без накисване дори и да вариш 12 часа - шанс да получиш сварен нахут имаш точно никакъв, доколкото съм чувала от препатили. Да ви е вкусно!

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април