С вкус на лято: сангрия

Продължаваме испанската тема с рецепта за традиционния коктейл
С вкус на лято: сангрия

Вече знаете, че освен вкусна и освежаваща, сангрията може да бъде и полезна. Лека и ефирна, тази плодово-винена напитка е чудесно допълнение за летните вечери, затова не му мислете и се възползвайте от полезните ѝ свойства.

Характерната за Испания сангрия може да се срещне в комбинация от червено (сухо, полусухо, полусладко, сладко) или бяло вино, различни видове плодове, нарязани на парченца, и плодов сок + малко количество високоалкохолна напитка (ром, бренди, водка, ликьор).

Ние ще ви предложим една бърза и лесна рецепта за този приятен коктейл, може би най-популярната по света и у нас. Разбира се, на вас оставяме свободата да замествате и да комбинирате различните съставки в търсене на перфектния вкус. Не се плашете - почти всеки плод и производния му сок се съчетават страхотно с винената основа. Развихрете и експериментирайте, но не забравяйте – консумирайте с мярка! :)

Ето необходимите продукти:

  • 3 л добре охладено червено вино

  • ½ л газирана вода

  • бренди (по желание)

  • 2 ябълки

  • 2 портокала

  • 2 праскови

  • череши, ягоди, малини, боровинки, смокини, ананас (по желание)

  • 6-8 пръчици карамфил

  • ½ ч.л. канела на прах

  • кубчета лед

Начин на приготвяне:

Плодовете се нарязват на кубчета и се изсипват в стъклена кана. Останалите съставки се прибавят и всичко се разбърква добре. Последни се добавят кубчетата лед.

Добре е каната, в която се съхранява готовата напитката, да е с капак, за да се запазят максимално добре качествата й. Освен това готовата сангрия не бива да престоява повече от няколко часа, защото виното се окислява и губи свежестта и аромата си.

Коктейлът се сервира задължително охладен, в чаша за вино или хайбол чаша (голяма чаша без столче и дръжка, с вместимост 240-360 мл), като може да украси с резен плод по избор.

И се пие само и единствено с удоволствие... :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май