О, да, обожаваме кестени! Затова непрекъснато се ровим за нови и интересни готварски инструктажи, свързани с тях.
Наскоро, например, си откраднахме ей тази рецепта от любимия ни кулинарен сайт Kulinar.bg. А днес ще си вземем друга, но този път от мацките от Jenite.bg :)
Момичетата ни инструктираха как да си направим торта с кестени, по специална унгарска рецепта. А в случай, че и вие искате да си спретнете вкусен и уникален десерт, бързичко си запишете...
... необходими продукти:
- 400 грaма кестени
- ½ ч.ч. масло
- 4 с.л. тъмен ром
- 300 грама черен шоколад (натрошен)
- 6 яйца
- ¼ с.л. сол
- ½ ч.ч. захар
За глазурата:
- 180 грама черен шоколад (натрошен)
- 1 ч.ч. готварска сметана
- 1 с.л. тъмен ром
- 8 захаросани кестена (ако не можете да си ги набавите, просто си сварете повече и опитайте с тях)
Начин на приготвяне
Най-напред, сварете кестените, докато омекнат хубавичко. След това ги обелете, изцедете ги добре и ги натрошете на по-дребни парченца.
Междувременно, загрейте фурната на 180 градуса. Застелете с пергаментова хартия форма за печене (по-възможност - с диаметър 23 см) и намажете отгоре с масло.
Отделете белтъците на яйцата от жълтъците.
Изсипете кестените, маслото и рома в блендер и ги докарайте до състояние на пюре. Когато получите хомогенна консистенция, добавете в нея предварително разтопения шоколад и продължете да бъркате
енергично, докато съставките се смесят добре. Без да спирате, присъединете към пюрето и отделените жълтъци – един по един.
В отделна купа разбийте с миксер белтъците и солта, малко по малко добавете и захарта.
Изсипете около една трета от белтъчната смес в шоколадово-кестеновото пюре, разбъркайте. След това внимателно добавете и останало количество. Изсипете получения микс в предварително подготвената
форма за печене, заглаждайки повърхността.
Печете тортата на 180 градуса в продължение на 40-45 мин. След като я извадите, изчакайте 5 минутки да поизстине и можете да я преместите в друг съд.
inm
Докато готовата вкусотия се охлажда, можете да приготвите глазурата. Сложете останалите 180 грама натрошен шоколад в подходящ съд и ги залейте със сметаната, която преди това сте
кипнали на котлона. Разбъркайте, докато получите гладка смес, след което добавете в нея и лъжицата ром. Потопете всеки от кестените в глазурата и ги оставете да "стегнат" в покрит с фолио
съд.
Внимателно излейте глазурата върху тортата, като заглаждате повърхността с помощта на шпатула и оставяте вкусната смес свободно да се стича отстрани. Изчакайте 2 часа, след което можете да украсите
произведението си с приготвените сладки кестени. Ама може и без тях :)
Е, това е! Благодарете на дамите от най-готиния женски сайт и се насладете на произведението си...
Добави коментар