Пълнени гъбки, мда!

Бързо, лесно, вкусно
Пълнени гъбки, мда!

За любовта ми към гъбите е виновен баща ми, който е гъбар до мозъка на костите си.

Обикновено, когато се прибера у дома (разбирайте: в родния ми град Стара Загора), той често ми приготвя уникални гъбени кулинарни шедьоври. Готиното е, че наскоро попаднах на една чудна рецепта, с която и аз мога да го изненадам приятно някой път.

А ако и вие обичате да похапвате горските познайнички, нека ви поканя да се развихрим заедно в кухнята.

Ще ни трябват:

  • 24 големи гъби печурки, с отстранени пънчета
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 стръкчета зелен лук, нарязани на ситно
  • 2 малки главички стар лук, също нарязани
  • около 180 грама сварен бял ориз (може и кафяв, ако предпочитате)
  • 80 грама от любимото ви жълто сирене, настъргано 
  • 1 голям морков, обелен и настърган
  • 200 грама кашу, натрошено
  • пипер и предпочитаните ви подправки, на вкус

Начинът на приготвяне е следният:

Най-напред, загряваме фурната на 180 градуса и покриваме тавичка с хартия за печене. После загряваме зехтина в малък тиган на котлона, при умерена температура. Изсипваме вътре стария лук и го задушаваме, докато стане полупрозрачен. След това добавяме ориза, сиренето, кашуто, моркова и готвим за около 5 минути. Овкусяваме със сол, пипер и подправки.

Подреждаме гъбките в тавичката и ги пълним с току-що приготвения микс. След което директно ги отпращаме към фурната. Печем ги до готовност. А накрая ги декорираме със зеления лук отгоре.

Консумираме с удоволствие, разбира се.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април