За любовта ми към гъбите е виновен баща ми, който е гъбар до мозъка на костите си.
Обикновено, когато се прибера у дома (разбирайте: в родния ми град Стара Загора), той често ми приготвя уникални гъбени кулинарни шедьоври. Готиното е, че наскоро попаднах на една чудна рецепта, с която и аз мога да го изненадам приятно някой път.
А ако и вие обичате да похапвате горските познайнички, нека ви поканя да се развихрим заедно в кухнята.
Ще ни трябват:
- 24 големи гъби печурки, с отстранени пънчета
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 стръкчета зелен лук, нарязани на ситно
- 2 малки главички стар лук, също нарязани
- около 180 грама сварен бял ориз (може и кафяв, ако предпочитате)
- 80 грама от любимото ви жълто сирене, настъргано
- 1 голям морков, обелен и настърган
- 1 чаена лъжичка морска сол
- 200 грама кашу, натрошено
- пипер и предпочитаните ви подправки, на вкус
Начинът на приготвяне е следният:
Най-напред, загряваме фурната на 180 градуса и покриваме тавичка с хартия за печене. После загряваме зехтина в малък тиган на котлона, при умерена температура. Изсипваме вътре стария лук и го задушаваме, докато стане полупрозрачен. След това добавяме ориза, сиренето, кашуто, моркова и готвим за около 5 минути. Овкусяваме със сол, пипер и подправки.
Подреждаме гъбките в тавичката и ги пълним с току-що приготвения микс. След което директно ги отпращаме към фурната. Печем ги до готовност. А накрая ги декорираме със зеления лук отгоре.
Консумираме с удоволствие, разбира се.
Добави коментар