По-доброто панирано пиле

Най-доброто е, но от скромност...
По-доброто панирано пиле

Изненадани ли сте да прочетете думата "панирано" в този сайт? Ние пък бяхме изненадани, когато за първи път опитахме настоящата рецепта. Не случайно тук става дума за по-доброто панирано пиле. Ако не бяхме деликатни и скромни хора, заглавието щеше да гласи "Панираното пиле, което ще сбъдне всичките ви мечти и ще ви накара да роните сълзи на кулинарно благоговение."

Две са основните причини, поради които това панирано пиле е по-доброто. Първо, по-вкусно е от класическото панирано пиле. Второ, което е по-важно от първото – по-здравословно е!

Необходими продукти за 4-6 порции:

  • 1 килограм пилешки пържоли от бут

  • 1 чаена лъжичка канела на прах

  • 1 чаена лъжичка прясно настъргано индийско орехче

  • 1 чаена лъжичка млян кимион

  • 4 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок

  • 1 малка шепа свежи листа от мента

  • 1 чаена чаша овесени ядки

  • Морска сол и млян черен пипер на вкус

 

Необходим хардуер:

  • Кухненски робот, кафемелачка или хаван

  • Тава

  • Кухненска хартия

  • Хартия за печене

 

Начин на приготвяне:

Измийте пържолите и ги разрежете наполовина. Подсушете ги добре с кухненска хартия. Смесете канелата, индийското орехче и кимиона, като заделите 2 чаени лъжици от сместа в найлонов плик. Разбъркайте останалата смес с лимоновия сок и нарязаните на ситно ментови листа. Втрийте получената марината в пилешките късчета, подредете ги на плоска повърхност и ги приберете в хладилника за минимум два часа.

Загрейте фурната до 190° С.

Смелете или счукайте половината от овесените ядки, така че да се получи грубо брашно. Изсипете го заедно с целите овесени ядки в найлоновия плик със заделените подправки и добавете сол и черен пипер по ваш вкус. Хванете първото изпречило се пред очите ви мариновано пилешко парченце, хвърлете го в торбата и хубавичко го разтръскайте в получената "панировка". Поставете го в застланата с хария за печене тава. Овъргаляйте едно по едно и останалите парчета пиле, като се стараете да оставяте място между тях в тавата. Печете около 50 минути или до получаването на златиста коричка.

Можете да консумирате горещо или охладено. Отлична гарнитура е чист ориз басмати с масло.

 

В 100 грама от по-доброто панирано пиле има 217 калории под формата на 19 грама протеин, 13 грама мазнини и 6 грама сложни въглехидрати (от овесените ядки). Особено подходящо е за тези от вас, които се хранят нисковъглехидратно или просто искат да завишат приема си на белтък с цел покачване на мускулна маса. Нормално е да предизвика пристрастяване. Поради тази причина се чувствайте свободни да го консумирате по всяко време на денонощието, включително и за закуска.

Ястието е много удобно за консумация на работното място – както като основно, така и като междинно хранене. Може да ви осигури ценна предтренировъчна енергия в случай, че след работа отивате директно във фитнеса.

 

Бонус-съвет: Ако искате да намалите калориите от мазнини, отстранете кожата (150 ккал и 21 гр. протеин, 5 гр. мазнини и 6 грама въглехидрати за 100 гр. продукт) или заменете бутчетата с пилешки гърди (140 ккал и 24 гр. протеин, 2 гр. мазнини и 6 гр. въглехидрати за 100 гр. продукт). Предупреждението ни е, че от това вкусът и сочността на крайния резултат ще пострадат.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април