Толкова много обичате пица, че последния път, когато си поръчахте, нарекохте сервитьорката "Мамо!" и след това плакахте от умиление. Това беше преди 1 година и няма да се повтори скоро. Знаете, че пицата не е здравословна храна и се стремите да стоите далеч от нея с всички усилия на чревоугодническата си воля.
Днес обаче пицата е от нас и е по-здравословна от всякога. Първо, защото е домашна, и после, защото е без брашно. Усещаме, че създаваме излишно напрежение, затова преминаваме по същество.
Необходими продукти за около 15 мини-пици:
За "тестото":
-
4 яйца
-
¼ чаша кокосови стърготини
-
¼ чаша кисело мляко
-
щипка сол
-
1 супена лъжица масло
За плънката:
-
250 грама кайма (най-добре приготвена пред собствените ви очи от месо по ваш избор)
-
2-3 стръка зелен лук, накълцани на ситно
-
2-3 скилидки чесън, накълцани на ситно
-
1-2 чаени лъжички сос Уорчестър
-
1-2 чаени лъжички сух риган
-
1-2 чаени лъжички ронена чубрица
-
1 чаена лъжичка млян кимион
-
1 чаена лъжичка червен пипер
-
морска сол и млян черен пипер на вкус
-
150 гр. белени домати (може и от консерва) или доматена паста
-
100 гр. настърган кашкавал (или жълто сирене по ваш избор)
Необходим хардуер:
-
Блендер или кафемелачка
-
Тиган
-
Тава
-
Хартия за печене (незадължително)
Начин на приготвяне:
Блатове:
Докарвате кокосовите стърготини до състояние на брашно с помощта на блендер или кафемелачка, след което ги смесвате с останалите съставки за тестото, с изключение на маслото. Разбърквате добре, като очаквайте резултатът да е по-скоро с гъстотата на смес за палачинки, отколкото на тесто. Оставете въпросния резултат да престои поне 5 минути. Междувременно загрявате любимия си тиган на средна степен на котлона и леко го намаслявате. Заставате отгоре му и на отделни места в него цопвате по 1 супена лъжица от готовата смес. Ако тиганът ви е достатъчно голям, ще можете да приготвяте по 3-4 блатчета наведнъж. Обръщате блатовете след около минута – време, напълно достатъчно да придобият златист цвят. След около още една минута ги вадите от тигана и повтаряте процедурата до изчерпването на "тестото". Заделяте готовите блатове настрана да поизстинат.
Плънка:
На свободния и вече горещ котлон поставяте любимата си тенджера, като бихте могли да увеличите леко температурата. В тенджерата изсипвате продуктите за плънката, с изключение на доматите и кашкавала. Разбърквате регулярно, докато каймата покафенее и сваляте от котлона.
Сглобяване и финална обработка:
Вече изстиналите блатчета намазвате със смлените в блендер домати или доматена паста и отгоре поставяте по една супена лъжица от готовата плънка. Върху нея поръсвате настъргания кашкавал или предпочитаното от вас жълто сирене. Запичате във фурната на около 250 градуса за 3-4 минути, само колкото кашкавалът да се разтопи до златисто.
Сами се досещате, че плънката за настоящата рецепта е съвсем примерна и бихте могли да я адаптирате, взависимост от хранителния режим, който спазвате и вкусовите си предпочитания. За по-заетите от вас винаги съществува вариантът с готовите колбаси, но ви оставяме с предупреждението, че той далеч не е най-полезният.
Едното предимство тези пици, както можете да отгатнете, е в отсъствието на глутен и изключително ниската им въглехидратност. В един готов блат с диаметър около 6 см има едва 45 калории под формата на 4 гр. мазнини, 2 гр. белтъчини и по-малко от 1 грам въглехидрати.
Те са изключително "мобилни", което ги прави подходящи за консумация в движение, както и за обяд или междинно хранене в офиса. Тези от вас, които никога не намират време за закуска, биха могли да си приготвят една добра предварителна бройка, която да седи в хладилника в очакване единствено да бъде запечена на парти-грила сутрин преди работа.
Добави коментар