Леща с бекон по бързата процедура

Един различен подход към традиционната манджичка
Леща с бекон по бързата процедура

Най-важното

Червената леща е доста специфичен продукт за готвене. Тъй като обикновено е почистена от люспи, тя се вари много лесно и също толкова лесно се превръща в полукаша. Това я прави подходяща за приготвяне най-вече на кремсупи.

Твърде възможно е, ако не сте готвили с такава леща досега, да ви се стори, че прекалявате с варенето. Разпадането на зрънцата обаче е неизбежно, казваме го от личен опит :) А, да, освен това цветът им се променя след сваряване.

Вероятно сте забелязали, че половината от нашия екип не просто готви, а направо жонглира с картофи, пържоли, парчета диня и дори прибори. Всъщност, за да бъда максимално точна, ще конкретизирам, че 1/5 от същия този екип предпочита да заобикаля кухнята. Или, ако й се наложи престой там, то той се свежда до минимален времеви интервал.

С други думи, същата тази част от екипа си пада по не непременно традиционни, но задължително – бързи и лесни манджички. Следващата е точно такава – прави се с леща, но съвсем не по типичния начин. Като начало си пригответе следните продукти:

1250 милилитра пилешки бульон

150 грама червена леща

2 тънки резена бекон

1 глава лук, почистена и нарязана на ситно

2 чаени лъжички зехтин

2 чаени лъжички мащерка (суха или пресни листа, нарязани на дребно)

морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Необходимо оборудване:

подходяща тенджера

предварително загрят котлон

Леща с бекон по бързата процедураinm.com Готвенето започва с леко задушаване на лука и бекона. Първо загрейте котлона на средна температура, след което добавете зехтина, заедно с горните 2 съставки. Изчакайте 4-5 минути, или докато съдържанието на дъното на тенджерата покафенее леко, и изсипете мащерката и лещата.

Полейте с бульона, захлупете и оставете да се вари за около 20 минути или докато лещата омекне напълно. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

Ястието е точно две порции, които може да сервирате в подходящи купички. Гарнира се чудесно с няколко щипки прясно настърган пармезан и чаена лъжичка заквасена сметана, а се консумира с любим човек и може да има сериозен романтичен потенциал ;)

Ако предпочитате по-гъста консистенция, увеличете количеството леща със 100 грама и намалете това на бульона до литър.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април