Харaктеристика на месец юли: сахарски жеги, примесени с огнено слънце и синьо небе. Дотук добре, но май ни липсва нещо? Например, с леден дъх и вкус на лято...
Ледени близалки! Ледени близалки! Ледени близалки!
Продуктите:
200 грама микс от червени, жълти и черни малини (не се ограничавайте до тук, всеки друг летен плод би бил чудесен!)
375 грама кисело мляко
100 грама бяла захар
20 грама кафява захар
240 милилитра вода
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица лимонов сок
Начинът:
Смесваме двата вида захар и водата в подходящ съд, след което го поставяме на умерен до силен огън за няколко минути. Когато течността заври, а захарта се е стопила напълно, снемаме от огъня и оставяме да се охлади на стайна температура.
В отделен съд, комбинираме киселото мляко заедно с меда, получения захарен сироп и лимоновия сок. Разбъркваме добре, до получаване на хомогенна текстура, и разпределяме в шест специални формички за сладолед. Алтернатива са и картонените парти чашки.
След като измием и подсушим плодчетата, бихме могли:
#1 да ги пюрираме и след това прецедим през марля/сито, за да остраним твърдите частици;
#2 да ги оставим цели или на половинки, леко намачкани с вилица.
Придържаме се към вариант номер две! Добавяме ароматните плодове към йогурта и ориентираме формичките към фризера за около час-два. Когато времето изтече, ги изваждаме от там и забождаме дървена клечка в средата на всяка близалка. Пъхваме обратно за още 4-5 часа. Воала!
Добре де...
П.П. Захарни памуци и петлета, сладоледи и други изкусителни лакомства в следващото видео, поздрав за всички сладки хора! :)
Добави коментар