Кюфтета от миди

Ще ви приближат до морето
Кюфтета от миди

Най-важното

Как да сварите мидите, ако сте имали късмета да попаднете на пресни такива?

Лесно е. За тази цел не ви е нужна вода: "Мидите са се наплували достатъчно в морето", ще ви каже господин Прокопиев.

Вместо да ги давите излишно, изсипете ги в тенджерка и ги полейте смело с чаша сухо бяло вино. Задушете ги с похлупак и изчакайте търпеливо. Забележете, че няма да им трябва много време, за да се отворят и да покажат вкусното си съдържание.

Когато прецените, че са готови, ги изцедете и отстранете черупките им.

Замириса ли ви на море? На нас – много. Даже можем да ви кажем от къде идва този жадуван аромат. Не, не от плажа, а от Мидена ферма "Дълбока".

Тази година заведението акостира и в София, край Панчаревското езеро, и успя да зарадва всички почитатели на морската храна. А в столицата те също никак не са малко.

И понеже преди време (тук) най-тържествено ви обещахме, че ще ви дадем няколко полезни идеи за приготвяне на миди, днес бързаме да го направим.

Кулинарната технология, логично, ни е любезно предоставена от собственика на "Дълбока" - господин Веселин Прокопиев.

Започваме смело с рецепта за мидени кюфтета. Добрата новина е, че те се приготвят по абсолютно същия начин като обикновените кюфтета, с тази разлика, че се ползва кайма от миди. А основната подправка е копър.

Иначе, по отношение на подправките, имате голям избор в реализирането на любимите си мидени специалитети.

Според господин Прокопиев най-важната съставка все пак е девисилът, която той щедро използва в своите ястия. И още: мащерка, розмарин, къри, чили сос, босилек, кориандър.

Иначе за кюфтенцата ще са ви необходими следните продукти:

500 грама изчистени от черупките миди (в най-често срещания случай ще ги намерите на пазара замразени)

4 стръкчета свеж копър

1 глава лук

2 яйца

галета

черен пипер, зехтин/олио, сол

 

Начин на приготвяне:

Най-напред размразете мидичките. После ги пасирайте с кухненски робот до еднородна смес - трябва да заприличат на кайма все пак.

Нарежете копъра и лука на дребно и ги разбъркайте с пасираните мекотели. Добавете сол и пипер на вкус. От така получената смес оформете кюфтенца. Оваляйте ги в яйце и галета и ги изпържете в зехтин (може и в олио), в дълбок тиган. И ето, че морето отново е тук!

А преди да ви оставим да му се насладите, нека ви припомним, че мидите съдържат редица полезни нутриенти. В тях има витамин C, много от витамините на група B, омега 3 мастни киселини, желязо, мед и протеин.  

Така че ползите за здравето са ви гарантирани. Приятен апетит! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май