Замириса ли ви на море? На нас – много. Даже можем да ви кажем от къде идва този жадуван аромат. Не, не от плажа, а от Мидена ферма "Дълбока".
Тази година заведението акостира и в София, край Панчаревското езеро, и успя да зарадва всички почитатели на морската храна. А в столицата те също никак не са малко.
И понеже преди време (тук) най-тържествено ви обещахме, че ще ви дадем няколко полезни идеи за приготвяне на миди, днес бързаме да го направим.
Кулинарната технология, логично, ни е любезно предоставена от собственика на "Дълбока" - господин Веселин Прокопиев.
Започваме смело с рецепта за мидени кюфтета. Добрата новина е, че те се приготвят по абсолютно същия начин като обикновените кюфтета, с тази разлика, че се ползва кайма от миди. А основната подправка е копър.
Иначе, по отношение на подправките, имате голям избор в реализирането на любимите си мидени специалитети.
Според господин Прокопиев най-важната съставка все пак е девисилът, която той щедро използва в своите ястия. И още: мащерка, розмарин, къри, чили сос, босилек, кориандър.
Иначе за кюфтенцата ще са ви необходими следните продукти:
500 грама изчистени от черупките миди (в най-често срещания случай ще ги намерите на пазара замразени)
4 стръкчета свеж копър
1 глава лук
2 яйца
галета
черен пипер, зехтин/олио, сол
Начин на приготвяне:
Най-напред размразете мидичките. После ги пасирайте с кухненски робот до еднородна смес - трябва да заприличат на кайма все пак.
Нарежете копъра и лука на дребно и ги разбъркайте с пасираните мекотели. Добавете сол и пипер на вкус. От така получената смес оформете кюфтенца. Оваляйте ги в яйце и галета и ги изпържете в зехтин (може и в олио), в дълбок тиган. И ето, че морето отново е тук!
А преди да ви оставим да му се насладите, нека ви припомним, че мидите съдържат редица полезни нутриенти. В тях има витамин C, много от витамините на група B, омега 3 мастни киселини, желязо, мед и протеин.
Така че ползите за здравето са ви гарантирани. Приятен апетит!
Добави коментар