Коледни мъфини

Чудна антистрес терапия с дъх на ябълки и канела
Коледни мъфини

Най-важното

Мъфин всъщност е американско-английска дума за мини кексче. У нас рядко се прави разлика между мъфин и капкейк, но всъщност такава има, и тя се крие още в тестото. Освен това първият е не особено сладък, а основният му вкус идва от добавки като ванилия, шоколад, ядки и най-различни плодове. Те се добавят още преди печенето. Капкейковете, от своя страна, имат малко по-различна форма, много по-сладки са и задължително - с глазура.

Английският мъфин пък много повече наподобява хляб - той е безвкусен и във формата на плосък диск. Най-често се яде разрязан по средата, запечен и намазан с масло и мед или конфитюр.

Мъфините, особено популярни у нас напоследък, идват от САЩ, където са на особено голяма почит. Неслучайно царевичните мъфини са символ на щата Масачузетс, кексчетата с боровинки - на Минесота, а тези с ябълки - на щата Ню Йорк. На чист български обаче ние бихме ги нарекли просто "малки кексчета" :)

Декември месец ни е тройно критичен – служебните задължения ескалират, а в същото време рождените дни, партитата и празниците са наблъскани толкова нагъсто, че едва дишаме вече (не ни питайте дали спим...)! И понеже нямаме дори един свободен уикенд, за да се махнем от града, имаме собствена релакс тактика, която прилагаме у дома.

Тя включва свободен ден, добри приятели, няколко кафеварки ароматно кафе и подходяща гарнитура към него. Бихме добавили и собствената си тераса с чуден изглед към Витоша, но това ще стане... напролет :)

Дотук всичко ви е ясно, освен гарнитурата към кафето. Тя може да е доста разнообразна, но сега смятаме да споделим един от вариантите й, който има специален коледен дъх. Става дума за мъфини с ябълки и канела, които, признаваме, са сред най-ароматните изкушения в края на този месец.

Ето и необходимите продукти:

1 и ½ ч.ч. брашно

¾ ч.ч. захар или цяла, ако предпочитате по-сладък резултат

2 ч.ч. настъргани ябълки

½ ч.ч. олио

2 яйца

½ ч.ч. счукани орехи

1 ч.л. течна ванилия или просто 1 ванилия на прах

2 бакпулвера (или 2 равни супени лъжици)

½ ч.л. канела

Допълнителни инструменти:

форми за печене на мъфини

inm.com

Начин на приготвяне:

В подходяща купа смесете олиото, захарта, яйцата и ванилията и разбъркайте добре, докато получите еднородна, кремообразна смес.

inm.com

В друга купа пресейте брашното, заедно с бакпулвера и канелата. Разбъркайте леко и добавете постепенно първия микс. Бъркайте непрекъснато до получаването на хомогенна маса. Накрая изсипете и ябълките и орехите и отново разбъркайте до пълното им смесване с тестото.

Подгответе формите за печене на мъфини. Металните се нуждаят от допълнителни хартиени кошнички, за да можете да извадите по-лесно готовите кексчета. Независимо от материала, от който са изработени формите, не трябва да се пълнят догоре – тестото трябва да заема около 2/3 от обема им. Накрая би трябвало да получите около 18 броя.

Печете във фурна, предварително загрята до 175 градуса. За пълното изпичане на мъфините в стандартна форма са необходими около 30-35 минути.

Консумирайте в горепосочените условия и ви гарантираме наистина зареждащ уикенд ;) За разкош може да добавите и малко горещ шоколад...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април