Класически пълнен заек

С ориз и традиционни подправки
Класически пълнен заек

Краят на седмицата е чудесен момент за сложни експерименти в кухнята. Преди да споделя своя обаче, ще предупредя всички, които следват великденските пости, да спрат да четат още сега. Ако имах червена точка, щях да сложа, но, уви – ще си останете само с предупреждение :)

Става дума за кулинарна импровизация с месо. Главната роля днес е поверена на заек, но не какъв да е, а отгледан в домашни условия и при относителна свобода. Независимо от това, той изисква специално внимание – месото трябва да се обработи предварително, за да може да се консумира без странични ефекти като загуба на зъби и претрениране на челюстта ;)

И така, ето и необходимите продукти за най-класическата рецепта:

1 средно голям заек, цял, около 2 килограма

¾ чаена чаша дългозърнест ориз, може и цветен

200 милилитра вино

2 супени лъжици булгур

3 глави лук

1 голям морков

50 грама доматен сок или 1 средно голям домат, обелен и настърган на ситно ренде (вторият вариант е приложим по-скоро през лятото)

50 грама масло

4 супени лъжици зехтин

няколко резенчета целина

2 равни супени лъжици червен пипер (може леко пикантен)

2 чаени лъжички прясно смлян черен пипер

1 чаена лъжичка магданоз

1 чаена лъжичка риган

2 броя дафинов лист

200 милилитра бяло вино

За маринатата:

вода (колкото да покрие целия заек)

2 чаени чаши бяло вино

по 10 зърна бахар и черен пипер

1 глава лук, обелена и разрязана на 4 едри парчета

2-3 дафинови листа

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете заека, след което го сложете в подходящ дълбок съд. Залейте с вода, така че да го покрие изцяло, след което добавете маринатата (останалите продукти за нея, разбъркани във виното). Оставете да престои поне 24 часа.

Попарете с вряла вода заешките дреболии.

Нарежете на дребно лука и моркова и ги задушете леко в зехтина. Добавете ориза, булгура и, бъркайки енергично, сипете 1 чаена лъжичка червен пипер. Когато всичко се смеси добре, последователно прибавете дреболиите, нарязани на дребно, доматения сок, ригана и магданоза. Долейте с около ¾ чаена чаша гореща вода и оставете да къкри. Махнете от огъня, щом оризът поеме цялата течност.

Извадете заека от маринатата и подсушете добре. Натрийте го със сол отвсякъде, след което напълнете корема с плънката. Налейте 50 милилитра вода и 100 милилитра бяло вино и зашийте добре.

Fitwell.bg

Пресейте брашното и направете кашичка от него, маслото и 100 милилитра бяло вино. С нея намажете заека от всички страни и го сложете върху ниска скаричка в дълбока тава за печене. Поръсете отгоре щедро с черен пипер.

Налейте в съда около 400 милилитра вода и сложете в нея парченцата целина, една глава лук, нарязана на едро, два дафинови листа и няколко зърна черен пипер. След това "опаковайте” съда с фолио и печете в умерена фурна (на 200 градуса) за около 2.45-3 часа. Когато прецените, че месото е добре сготвено, махнете фолиото и оставете още 10-ина минути на максимална температура.

Готовата вкусотия препоръчвам да споделите с приятели на чаша вино.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май