Кафе по ирландски

Наздраве за Свети Патрик!
Кафе по ирландски

Най-важното

*Традиционен символ на празника е детелината, която е емблема на Ирландия. Това обяснява зеленото облекло, което ирландците носят по време на честванията. 

Сигурно знаете, че вчера бе денят на Свети Патрик – християнски мисионер и покровител на Ирландия. Всяка година ирландците отбелязват празника със серия от мероприятия, танци, както и с консумация на огромни количества бира.

Традиционно, събитието продължава цяла седмица, през която всички пеят, радват се, обличат се в зелено* и благославят светия човек. 

Интересното е, че у нас също има хора, които много харесват празника и не пропускат да го отбележат подобаващо. Ние също го почетохме, но, вместо бира, предпочитахме да си направим ирландско кафе.

Знаете ли, че вкусната напитка е приготвена за първи път през далечната 1952 година? Спретната е от двама приятели, които, след серия от смели кулинарни комбинации, получили интересен резултат. Е, той не бил съвсем успешен, но в този случай, както и в много други, била важна самата идея.

Впоследствие, напитката претърпяла редица модификации и се превърнала в такава, каквато, за съжаление, НЕ я познаваме днес. Защото е факт, че в малко заведения в България ще ви сервират въпросния еликсир в оригиналния му вид.

А той е "ирландски", защото в него има ирландско уиски. Вижте обаче какви точно продукти трябват за приготвянето на 4 чаши:

inm.comкафе за 4 чаши

около 100 мл ирландско уиски

200 мл сладкарска течна сметана (високомаслена, от животински произход)

4 кубчета лед

вода

Допълнителни приспособления:

4 стъклени високи чашки, подходящи за съхранение на топли напитки (ирландците си имат специални за целта)

миксер

Начинът на приготвяне е следният:

Кафето се сварява в джезве или в кафеварка по описания на опаковката начин.

Междувременно, в подходящ съд на котлона се слага вода, която се оставя да заври. Същата се изсипва гореща в стъклените чашки. Идеята е стъклото да се нагрее прилично. А така!

После сметаната се разбива на гъста пяна, с помощта на миксер, включен на висока степен.

Нататък е ясно. Водата от чашките се излива. Вече празни, в тях се слага по едно кубче лед и те се пълнят - малко повече от половината, с кафе. Във всяка напитка се добавя около 20 мл уиски. И накрая внимателно се изсипва сметаната, до ръба на чашата. Класика!

Е, признаваме си, че на нас не ни се получи съвсем, но, въпреки това, беше наистина вкусно. Мммм!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май