Значи, нека ви предскажа близкото бъдеще. След по-малко от час-два ще сте... Гладни!
Вместо да очаквате с трепет сбъдването на това предсказание, още сега си пригответе нещо вкусно и ароматно.
Ето го и моето кулинарно предложение - направете си картофени лодчици.
За целта, ще ви трябват:
- 8 по-големи картофчета (най-добре да са червени, но и обикновени ще ви свършат работа)
- 4 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжички масло
- сол на вкус
- около 200 грама настъргано сирене чедър (може и друго, но по-твърдо)
- 8 тънки резенчета бекон, предварително приготвени в малко мазнина на тиган до неустоима хрупкавост, и нарязани на ситно.
- 2 стръкчета зелен лук (може и глава обикновен)
- 125 грама заквасена сметана
Тъй, тъй: Измийте картофите и ги оставете да поизсъхнат. После напоете кухненска хартия с 2 лъжички зехтин и "полирайте" с мазнината картофените обвивки хубавичко.
The Pioneer WomanНаредете картофките върху хартия за печене в тавичка и ги мушнете в предварително загрята на 200-250 градуса фурна.
Печете ги, докато не хванат коричка и не омекнат. След това ги извадете и ги оставете да се охладят.
Когато са готови, разрежете ги наполовина по дължина. Издълбайте вътрешността им с лъжичка, като оставите тънък слой на дъното им.
Разтопете маслото и го смесете с останалите 2 лъжички зехтин. С въпросната смес намажете лодчиците от двете страни, ползвайки четка за улеснение. Поръсете малко сол. Воала!
Сложете картофчетата по корем и ги върнете във фурната да хващат тен за още 8 минути. После ги обърнете с лице към реотаните и ги печете още толкова, до златисто.
Изкарайте ги отново от фурната. Напълнете ги с малко сиренце и бекон. Върнете лодчиците пак на топло, за да позволите на съставките в тях да се размекнат и сприятелят, което ще отнеме не повече от 3-4 минутки.
Сервирайте ги поръсени с лук и с топчица сметана по средата. Ох, ох, ох... Неустоими!
Добави коментар