Карамелизирани ябълки

Бляскава рецепта, подходяща за празнична декорация
Карамелизирани ябълки

Най-важното

Остатъка от карамелената смес може да използвате като топинг за сладкиш. Предпочитаният от нас вариант обаче предполага да я разпределите равномерно върху хартията за печене на тънък слой. Отгоре поръсете с цели орехи, канела или други подправки по избор. Оставете да стегне и накрая натрошете на едри парчета карамеленото блокче. Ефектът: бонбони с невероятен вкус.

Подозираме, че и на вас все още не ви се разделя с празничната еуфория, нали? Е, ще ви подскажем един начин, чрез който ще успеете да запазите късче от нея за по-дълго време.

Идеята: направете си карамелизирани ябълки! За тях ще са ви необходими следните продукти: 

10 малки до средно големи ябълки (сладки и не много твърди)

1/4 чаена чаша глюкоза

1 чаена чаша захар

1/2 чаена чаша течна млечна сметана (или прясно мляко)

2 супени лъжици краве масло

10 (по-дълги) клончета от ябълково дърво

хартия за печене

За декорация:

около 200 грама смес от захар на кристали, ситно смлени орехи и канела

 

Начин на приготвяне:

Ябълките се измиват и подсушават, отстраняват им се дръжките и на тяхно място се забождат клечките. За целта, може да използвате и дървени шишчета. Специално ние обаче сме любители на натуралното и неподправеното, затова се спряхме на клони от природата.

После, в дълбока тенджера се изсипват захарта и глюкозата, които се загряват на котлона за десетина минути, докато сместа придобие златист цвят и се карамелизира. Важно: имайте предвид, че не е добра идея да разбърквате още в самото начало. В противен случай, ще се образуват малки бучки, които после трудно се разтапят.

Междувременно, за 5-7 минути загрейте също и сметаната (или прясното мляко) в по-малък съд. След този процес, на тънка струя, при непрекъснато бъркане, започнете да добавяте почти горещата сметана към карамелената смес. Върнете тенджерата обратно на котлона, прибавете маслото и на съвсем слаб огън, в продължение на още 10 минути, бъркайте постоянно до образуване на хомогенна текстура.

Отстранете от котлона и потопете всяка една от ябълките в гъстата, карамелена течност. Оставете ги за около 30 минути върху хартия за печене, за да се отцеди излишното количество.

Мирела Миладинова

Накрая, след като сте смесили вече смлените орехи, захарта и канелата, потопете долната част на всяка ябълка в ароматните подправки. Може също да ги поръсите с малко пудра захар отгоре, така че да им придадете характерна "белоснежност".

Мирела Миладинова

Ефектното аранжиране на финала изисква да завържете просто по една цветна панделка на всяко клонче. Декорирайте в комбинация със сушени портокалови резенчета, канелени пръчици или други тематични украси. И си отделете минутка време да се порадвате на блясъка! :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май