Италиански курабийки с лешници

Хрупкави, енергийни и супер подходящи за първите ви пролетни пикници
Италиански курабийки с лешници

Няма да се преструваме, че не обичаме десерти, напротив, само се стараем да контролираме количестото им. Но през зимата положението става критично и сме безкрайно податливи на сладките изкушения.

Е, това вече не е проблем, тъй като смятаме да ви предложим няколко уникално вкусни рецепти, които не са наблъскани с калориите на готовите сладкиши.

И сме убедени, че именно тези предложения ще променят отношението ви към десертите и особено към онези, които можете да си спретнете вкъщи.

Първото предложение е за италиански курабийки с лешници. Ето и необходимите продукти за две дузини и половина:

350 грама лешници, запечени и без люспи (вижте бонус-съвета)

250 грама кафява захар

4 белтъка от големи яйца

половин чаена лъжичка сол

1-2 ванилии

Начин на приготвяне:

С помощта на блендер или кухненски робот превърнете лешниците във фино брашно, а захарта – в пудра. Смесете ги в голяма купа.

Разбийте белтъците със солта в подходящ съд, най-добре с миксер на висока скорост, за да се получи твърда пяна.

С помощта на гумена или дървена шпатула постепенно изсипете белтъците в сладката лешникова смес. Разбърквайте внимателно и в една посока, за да не спадне пяната. Накрая добавете и ванилията и отново объркайте всичко до пълното смесване на съставките.

Покрийте 2 средно големи тавички за печене с незалепваща хартия и намажете леко с малко разтопено масло. Със супена лъжица разпределете тестото в съдовете, като се старайте да подреждате бъдещите курабийки на разстояние от около 5 сантиметра една от друга.

Печете във фурна, предварително загрята до около 165 градуса, в продължение на 25-30 минути. Ако забележите, че сладките стават златисти твърде бързо, покрийте тавата с фолио, за да ги допечете.

След като са готови, оставете да се охладят за около 5-10 минути и едва после ги преместете върху решетка или друга подходяща повърхност, докато изстинат напълно.

Получените курабийки могат да се съхраняват в добре затворен съд до една седмица след приготвянето им. Всяка от тях съдържа 85-90 калории и 2-3 от тях са идеално междинно хранене.

Бонус-съвет: можете сами да опечете лешниците за рецептата в тава при температура от 180 градуса. Разбърквайте ги периодично, като за приготвянето им са необходими 7-9 минути.

След това изчакайте да се охладят за няколко минути и ги загънете в хавлиена кърпа. Разтрийте добре, като по този начин люспите ще се отделят почти напълно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май