Няма да се преструваме, че не обичаме десерти, напротив, само се стараем да контролираме количестото им. Но през зимата положението става критично и сме безкрайно податливи на сладките изкушения.
Е, това вече не е проблем, тъй като смятаме да ви предложим няколко уникално вкусни рецепти, които не са наблъскани с калориите на готовите сладкиши.
И сме убедени, че именно тези предложения ще променят отношението ви към десертите и особено към онези, които можете да си спретнете вкъщи.
Първото предложение е за италиански курабийки с лешници. Ето и необходимите продукти за две дузини и половина:
350 грама лешници, запечени и без люспи (вижте бонус-съвета)
250 грама кафява захар
4 белтъка от големи яйца
половин чаена лъжичка сол
1-2 ванилии
Начин на приготвяне:
С помощта на блендер или кухненски робот превърнете лешниците във фино брашно, а захарта – в пудра. Смесете ги в голяма купа.
Разбийте белтъците със солта в подходящ съд, най-добре с миксер на висока скорост, за да се получи твърда пяна.
С помощта на гумена или дървена шпатула постепенно изсипете белтъците в сладката лешникова смес. Разбърквайте внимателно и в една посока, за да не спадне пяната. Накрая добавете и ванилията и отново объркайте всичко до пълното смесване на съставките.
Покрийте 2 средно големи тавички за печене с незалепваща хартия и намажете леко с малко разтопено масло. Със супена лъжица разпределете тестото в съдовете, като се старайте да подреждате бъдещите курабийки на разстояние от около 5 сантиметра една от друга.
Печете във фурна, предварително загрята до около 165 градуса, в продължение на 25-30 минути. Ако забележите, че сладките стават златисти твърде бързо, покрийте тавата с фолио, за да ги допечете.
След като са готови, оставете да се охладят за около 5-10 минути и едва после ги преместете върху решетка или друга подходяща повърхност, докато изстинат напълно.
Получените курабийки могат да се съхраняват в добре затворен съд до една седмица след приготвянето им. Всяка от тях съдържа 85-90 калории и 2-3 от тях са идеално междинно хранене.
Бонус-съвет: можете сами да опечете лешниците за рецептата в тава при температура от 180 градуса. Разбърквайте ги периодично, като за приготвянето им са необходими 7-9 минути.
След това изчакайте да се охладят за няколко минути и ги загънете в хавлиена кърпа. Разтрийте добре, като по този начин люспите ще се отделят почти напълно.
Добави коментар