Желе... от кафе!

Което служи за каквото си пожелаете
Желе... от кафе!

Рецептите се делят на три вида. Има такива, които обиквате и започвате да си приготвяте регулярно. Съществуват втори, които ще направите само веднъж в живота си и ще забравите за тях. Третите са само за четене. Подозирам, че настоящата спада към втората или третата категория, но тъй като не знаете къде живея, ще се опитам да ви я пробутам.

Става дума за желе от кафе с неясно предназначение. Тоест, много зависи от въображението ви дали ще го използвате като пълнеж за торта, бисквити, палачинки, топинг за сладолед, марината за месо или пък ще прибегнете към класическата схема на гребане с голямата лъжица от буркана. Ако изобщо се стигне до приготвянето й, за което вече стана ясно, че е под съмнение.

Както повеляват традициите на сайта, започваме с необходимите продукти:

  • 4 чаши вода

  • 1/2 чаша разтворимо кафе

  • 50 грама пектин

  • килограм захар! (ако някой ви попита, не казвайте, че сте взели рецептата от сайт за активен и здравословен начин на живот)

inm.com

Също така ще ви трябват и около 3 буркана от по половин литър. Другият вариант е да намалите съставките на 1/3 и да използвате един буркан.

Начин на приготвяне:

Решите ли се на подобна стъпка, ще трябва да разтворите кафето в 1 чаша хладка вода и да си го заделите настрана. Останалата вода отива в тенджера и оттам – на котлона. Към нея се добавя пектинът и се бърка постоянно, докато заври. Сега е ред и на огромното количество захар. Продължавате да бъркате и след като сместа заври отново, я сваляте от котлона. Присягате се към разтвореното кафе и го наливате на тънка струя при непрекъснато разбъркване. Връщате тенджерата на огъня само, колкото да заври и я махате оттам.

Щом прецените, че е безопасно, наливате съдържанието й в бурканите. Оставяте ги да изстинат на стайна температура и ги прибирате в хладилника. Желирането би трябвало да се случи в рамките на два-три дни.

Ами, това е. Не е здравословно, но пък може би ще ви хареса. Има и риск да не се желира, но така ще имате още повече мотивация да опитате. Ако наистина вземете да го направите, не пропускайте да споделите какво приложение сте му намерили. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април