Някои наричат колслото класическа американска салата. Класическа – със сигурност. Американска – по никакъв начин. Терминът "колсло" (coleslaw) всъщност възниква през ХVІІІ век и е англицизираната версия на холандското понятие "koolsla”, което е орязано от "koolsalade” или "зелева салата" по нашенски. Страната на нейния произход е Ирландия, където хората са имали прагматичния навик да събират всякакви остатъчни зеленчуци на края на месеца и да ги забъркват със сметана.
Всъщност, такова нещо като класическо колсло не съществува, тъй като салатата винаги е търпяла всевъзможни интерпретации. Единственото задължително нещо, както можете да се досетите, е зелето. Аз също имам виждане по въпроса как трябва да "звучи" идеалното колсло, и днес ще ви го представя. За една голяма купа от него ще са ви нужни:
-
половин малка зелка
-
3 средноголеми моркова
-
1 червена ябълка, обелена и изчистена
-
inm.com
перата от 3 стръка зелен лук
-
4-5 стръка магданоз
-
50 гр майонеза (най-добре домашно приготвена със зехтин, от здравословни съображения)
-
50 гр заквасена сметана
-
2-3 супени лъжици зехтин (по желание, аз не пропускам)
-
сокът от един, или дори два, лимона
-
1 чаена лъжичка дижонска горчица
-
сол и черен пипер
Начин на забъркване:
На дъното на купата, в която ще правите салатата си правите дресинг от майонезата, сметаната, зехтина, лимоновия сок, горчицата, солта и черния пипер. Към тях прибавяте наситнените магданоз и зелен лук. Остава ви само да настържете фино морковите и ябълката. Зелето е добре да нарежете на тънки ленти, но може и то да мине през рендето, ако предпочитате. Всичко се разбърква в купата и се оставя за 1 час в хладилник, за да се случи магията между отделните съставки.
Ако разполагате с леденостудена водка, най-добре я излейте в мивката, защото въобще не си върви с подобна салата ;)
Добави коментар