Домашен кекс от сушени плодове

Прекрасен сладкиш, сравнително лесен за приготвяне
Домашен кекс от сушени плодове

Признаваме си, че печенето на сладкиши не е сред уменията, които сме инкорпорирали до съвършенство в кулинарната си практика. Но пък ароматът на току-що бухнал във фурната кекс не ни оставя място за много избор.

Точно така: този чудесен кейк от сушени плодове тотално спечели адмирациите ни и ни въоръжи с желание да го забъркаме веднага. Въпреки и точно заради предизвикателството с печенето!

Ако вие също нямате сили да му устоите, нека ви запознаем с необходимите за приготвянето му продукти:

100 грама сушени плодове (по избор)
200-250 грама брашно
2 чаени лъжички сода за хляб 
200 грама захар
200 грама кисело мляко
120 милилитра растително олио
2 яйца
шоколадови пръчици, щипка сол
30 грама натрошени орехи

За глазурата:

100 грама черен шоколад
2 супени лъжи сметана

И готови!

Най-напред потопете сушените плодове в гореща вода, в подходящ съд. Оставете ги да се накиснат за около 20 минути. После ги изцедете и ги сложете да си почиват върху готварска хартия.

В отделна купа последователно разбийте яйцата, захарта, олиото и киселото мляко. Добавете брашното, содата и солта. Сместа трябва да е прилично гъста, готова за успешна трансформация в кекс.

Накрая изсипете плодовете и поръсете щедро с шоколадови пръчици. Намажете с мазнина форма за кекс и изсипете в нея ароматния микс. Поръсете отгоре с натрошените орехи.

Печете в предварително загрята, на 200 градуса фурна, за около 35-40 минути.

Знаете, че първите 20 минути не е разумно да отваряте фурната, защото трябва да дадете шанс на произведението си да бухне добре. После проверявайте дали кексът е готов с клечка за зъби. Когато го извадите, го оставете да се охлади за около 10 минути.

Глазурата забъркайте от черния шоколад и сметаната, като ги смесите добре. Украсете с получения микс сладкиша... Мммм. Вкусно е, нали?

Добрата новина е, че само преди броени дни, на Световния конгрес за ядки и сушени плодове, бе потвърдено официално, че сушените плодове са също толкова богати на витамини и ценни нутриенти, колкото и пресните.

Така че може да консумирате кекса си с двойно удоволствие.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 9
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 9
    от Не е посочен | 26.09.2012 | 19:50
    горе посочените мерки не може ли да ги измерите и да ги изпишете в чаени ,кафени чашки че така много ме затруднавате в грамажи благодаря предварително
  • 8
    от Не е посочен | 17.09.2012 | 09:02
    Отговор на коментар #7 от : Здравей, Ивелина! Благодаря ти за забележката - била съм доста щедра към содата за хляб :) Две чаени лъжички звучи доста по-добре :))) Оправям веднага - благодаря още веднъж!
  • 7
    от Не е посочен | 16.09.2012 | 17:50
    2 СУПЕНИ ЛАЖИЦИ СОДА НЕ Е ЛИ МНОГО ЗА ТОЛКОВА БРАШНО?
  • 6
    от Не е посочен | 14.03.2012 | 15:22
    Една малка препоръка-накиснете плодовете не във вода ,а в някакъв алкохол-бренди,коняк.Вярвайте ще е по-ароматен самия кекс.
  • 5
    от Не е посочен | 15.06.2011 | 17:26
    Склад за кашу?? По-добре не казвай къде е това "у нас", че може да имаш неочаквани посетители още днес ;0 ) хахаха :)
    Много кашу и сладкиш-усмивки ти пращаме :) Хубава вечер!
  • 4
    от Не е посочен | 15.06.2011 | 17:16
    Тоест не че у нас е склад за кашу, но така , се надявам да има малко:))
  • 3
    от Не е посочен | 15.06.2011 | 17:15
    Утре ще си взема от вкъщи в офиса и пак ще дойда да вида какво сте писали:)
  • 2
    от Не е посочен | 15.06.2011 | 17:12
    хахах :) Сега и ти като го каза, на нас също ни се прияде сурово кашу :))) хахах :)
  • 1
    от Не е посочен | 15.06.2011 | 17:04
    Леле. Имало е Световен конгрес за ядки и сушени плодове! Сега като казахте, така ми се прияде сурово кашу..

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември