Гъби, запечени с шунка

Лесно и бързо предястие, което неусетно се превръща в кулинарно удоволствие от най-висока степен
Гъби, запечени с шунка

Най-важното

"Хамон" по принцип е испанската дума за шунка, но това не е типичният продукт, който тук използваме. Хамонът се доближава много повече до прошутото, въпреки че между двата вида шунка има доста сериозни разлики.

Ако традиционните салати и студени плата със сирена и колбаси вече са ви станали скучни като предястия, имаме една специална и много ароматна идея.

Става дума за гъби, запечени с домати и хамон – една свежа идея, която откраднахме при последното си посещение в Испания. Всъщност, въпросното предястие често се сервира като закуска, придружено от прясно изпечен хляб, но е подходящ старт за всяко по-сериозно хапване. Ние даже го използваме като лека гарнитура към различни месни ястия.

Хубавото е, че може да бъде съвсем диетично – вие контролирате количеството зехтин в рецептата (а тя може да мине и без хич!). Гъбите и чери доматите по традиция не са особено калорични, а добавка като хамон не може да промени това драстично.

Приготвя се бързо и лесно, а ето и необходимите продукти за 4 порции:

8 големи гъби по избор

12 средно големи чери доматчета, по възможност по-кисели

4 скилидки чесън, нарязани на дребно

няколко листенца свеж розмарин, нарязани на едро

1-2 супени лъжици зехтин

4 големи, но тънки парчета хамон или шунка

Начин на приготвяне:

В малка тавичка подредете почистените гъби, а между тях – целите доматчета. Поръсете равномерно с чесъна, розмарина и зехтина, след което запечете във фурната, която сте загрели предварително до 180 градуса.

Междувременно накъсайте всяко парче хамон (шунка) на две половини. Когато изтекат 10-те минути, извадете тавичката с гъбите и сложете върху всяка парче хамон (шунка). Запечете за още 10 минути или докато месото стане хрупкаво, а доматите и гъбите започнат потъмняват, но са все още сочни.

Сервирайте веднага с парчета хрупкав хляб. Можете да спретнете дори импровизирани хапки, като сложите гъби и домати директно върху хляба. Не забравяйте да полеете с получения сос, който, гарантираме, ще е приказно ароматен.

Ако пък решите да експериментирате, можете да добавите върху гъбите и сирене по избор. Сложете го около 5 минути преди зеленчуците да са напълно готови. Ние лично залагаме на моцарела, но сме убедени, че и ементал би паснал идеално на цялата комбинация.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май