Вегетарианските шотландски яйца на Анди Бейтс

С боб и нахут
Вегетарианските шотландски яйца на Анди Бейтс

Обещахме ви да продължим темата за вдъхновяващия британски готвач Анди Бейтс още малко, защото на кого не би му било приятно да чете за вдъхновяващи британски готвачи през всеки мрачен ден от тази седмица?

На вниманието на всички вегетарианци и не-вегетарианци представяме една от интерпретациите, които Анди е измислил на традиционното британско ястие "Scotch Eggs” ("Шотландски яйца"). Тези тук са с нахут и два вида боб и определено биха могли да станат любими на почитателите на този тип култури.

Какво ви трябва?

4 големи яйца

1 консерва нахут

1 консерва червен боб

1 консерва бял боб

15 гр. пресен кориандър

1 разбито яйце

Сол

Черен пипер

....освен това:

125 гр. брашно, подправено със сол и черен пипер

още едно разбито яйце

125 гр. галета

Олио или зехтин за пържене

И правите следното:

Сварявате яйцата, както вие си знаете и ви харесва да ги ядете, но все пак много молим да не е до синьо, защото хич не е красиво. После ги обелвате и ги оставяте да си починат.

Отцеждате боба и нахута, изплаквате ги със студена вода и ги намачквате или пасирате, но не прекалено фино. Добавяте едно разбито яйце, кориандъра (не знам за вас, но аз не го обичам и бих го пропуснала или заменила с друга подправка), солта, черния пипер и бъркате.

Разделяте сместа на 4 равни части и ги изтънявате върху парче фолио, така че да се получат овални форми, дълги около 12,5 см и широки около 7,5. Ако цифрите ви объркват (както става с мен), действайте по интуиция и просто гледайте овалите ви да са такива, с които да може да бъде прегърнато равномерно едно яйчице.

След като сте завили яйцата с бобената смес, с помощта на всемогъщото фолио, покрийте всяко едно първо с брашно, после с другото разбито яйце, след което го оваляйте много хубаво в галетата.

Загрейте много добре мазнината, която сте избрали, в дълбок тиган и пържете всяко яйце около 8 минути, докато започне да изглежда златисто и хрупкаво. Важно е мазнината да е много, за да може максимално да покрие топчетата.

След като сте готови, отцедете яйцата върху кухненска хартия, разрежете на две и готово!

Има разновидност на това ястие, в която Анди заменя бобовата смес с т.н. британски черен пудинг (black pudding) – нещо като наденица, която се състои основно от съсирена кръв. Има и версия с тайландска къри паста. Можете да ги разгледате на страницата на foodnetwork.co.uk. А нас можете да посетите във Facebook, защото знаем, че и без това прекарвате доста време там.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март