Ех, този Стефановден наистина се превърна в празник! Благодарение на една благородничка, която погали сетивата ни със зеленчуково-месен аромат, плътен вкус и масълце, запратено до най-сухите краища на Царство-баничарство. Поканихме я у дома, а тя... ни омая с чара си. Позволете да споделим светлината й с вас. И не се плашете. Макар че тя има изтънчен произход, материализирането й е непринудено и лесно. Опитайте сами, като се заредите с:
-
500 гр кайма
-
1 пакет кори за баница
-
1 стрък праз лук
-
300 гр печурки
-
125 гр масло
-
сол
-
смлян черен пипер
-
кимион
-
риган
Руслана РусеваНарежете на ситно праза и гъбите. Омесете каймата със солта и останалите подправки. След това запържете зеленчуците. Към тях добавете каймата и я разбърквайте на огъня, докато не промени цвета си към бледокафяво. Внимавайте обаче да не я изсушите, като я задържите твърде дълго на силна температура.
Най-сетне разтопете маслото, с което ще намажете тавата за печене и самите кори.
Сега се заемете и с обработката на корите. Най-напред за основа нанесете масло. После разстелете равномерно каймяната смес.
Когато приключите с нанасянето на плънката, завийте корите и оформете на кравай (ако печете в правоъгълна тава, може и просто да ги подредите една до друга). После положете материала в предварително намазаната с масло тава за печене. Не забравяйте да намаслите корите и отгоре.
Вече се отправяме към фурната. Печете ястието на 180 градуса, докато баничените телца не станат златисто-кафяви. Топлинната обработка отнема общо около 40-45 минути.
Накрая върху баницата може да настържете кашкавал. Той ще придаде допълнителен и деликатен чар на цялото произведение. Не забравяйте след като изключите фурната да напръскате Принцесата с малко вода и да я покриете с кърпа, за да се задуши за известно време.
Вкусете направеното и ще се убедите, че е достойно както за обикновени хора, така и за кралски особи. Желаем ви вкусни моменти!
Добави коментар