Аррррргх! Тиквено фондю

Тематична кулинарна идея за вещици, зомбита, касапи и друга (не)Хелоуин паплач
Аррррргх! Тиквено фондю

Дааа, понеделникът е наистина забавен! Бледи зомбита, пищящи вещици и едни симпатични момичета с розови ушички (нещо средно между Великденски заек от женски пол и момичета на Плейбой) бродят наоколо. Ама, не, не сме прекалили с тренировките и/или хранителните добавки, просто днес е Хелоуин.

И, въпреки че не сме сред най-сериозните почитатели на католическия празник, нищо не ни пречи да си спретнем тематична манджа. С други думи, нещо, което непременно включва тиква в необходимите продукти, но с крайно специфичен акцент от... сирене.

Става дума за тиквено фондю (абе, спокойно, добре сме!), което е доста популярно на Запад и ни звучи крайно изкусително.

Ето и какво ви трябва за него:

1 кръгла тиква с тегло от около 1 килограм

още 1 тиква, може и по-голяма, най-добре в традиционния за Хелоуин оранжев цвят, в която да поднесете фондюто (по желание)

200 грама грюер, едро настъргано

200 грама ементал, едро настърган

200 милилитра сухо бяло вино

25 грама масло, леко размекнато

половин глава кромид лук (може и червен), почистен и нарязан на дребно

1 скилидка чесън, счукана

1 супена лъжица царевично брашно

Пригответе така:

Първата тиква, която е по-добре да не е сладка, не подлежи на дисекция. Само внимателно отстранете горната й част под формата на капаче. Едва тогава я изкормете подобаващо, отстранявайки вътрешностите (семки и конци) и оставете само месеста част.

Така получената тиква сложете в предварително загрята до 170оС фурна и запечете за около 45 минути, до омекването й. Внимавайте плодовият зеленчук да не докосва стените и тавана на фурната, защото това ще доведе до неравномерното му изпичане.

През това време втората тиква, която е най-добре да бъде оранжева или поне шарена, превърнете в типичен хелоуински фенер – отрежете капаче отгоре и изрежете лице от едната й страна.

Върнете се към оранжевото "печиво", когато е готово. Извадете и остържете омекналата му вътрешност, а след това я пюрирайте с помощта на вилица или миксер до получаване на гладка смес.

Разтопете маслото в дълбок съд и задушете в него лука и чесъна. Това обаче трябва да стане на съвсем слаб огън, така че горните продукти да омекнат леко, но да не потъмняват до златисто.

Междувременно разбъркайте царевичното брашно с 3 супени лъжици бяло вино, за да се превърнат в гъста, гладка каша. След това добавете останалата част от виното и изсипете в съда с лука, заедно със сирената. Поддържайте температурата ниска и бъркайте сместа постоянно докато всички продукти станат едно цяло.

Добавете тиквеното пюре, като бъркате енергично, и увеличете леко температурата на котлона. Когато всичко се смеси добре и стане гладко, оранжевото фондю е готово. Изсипете го в подходящ, вероятно цилиндричен, съд, който да поставите във вътрешността на декорираната тиква и да сервирате. Разбира се, последното действие е само по желание :)

Иначе тиквеното фондю върви идеално с крудети (моркови, краставици и тиквички, нарязани на тънки пръчици и потопени във вода с лимонов сок) и парчета препечена чиабата. А най-хищните зомбита могат да добавят парчета препечен бекон към хляба или късчета нетлъсто месо.

Gourmet

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април