Тиквата: една оранжева приятелка на есента

Ужасно вкусна. С мед и орехи :)
Тиквата: една оранжева приятелка на есента

700 килограма! Толкова тежи най-голямата тиква в света. Тя бе изложена на видно място в Ботаническата градина в Бронкс, Ню Йорк, където ще остане до края на месеца.

А след това, в навечерието на Хелоуин (31 октомври), гигантът ще бъде чудовищно издълбан и превърнат в най-страшното зомби на света. От вътрешностите му пък ще бъдат направени сладкиши и вкусни курабийки. Как да не ни се прииска да се включим в това тиквено шоу, а?

За съжаление обаче, скоро не ни предстои пътуване до другата страна на света. Но въпреки това, в месеца на Вси Светии (а и след него), сме решили да се почерпим с подобаващ брой оранжеви приятелки на есента. Защото освен че са ужасно, ама ужасно вкусни, те притежават многобройни хранителни достойнства.

Но преди да ви запознаем с тях, нека ви подхвърлим една загадка...

Плод или зеленчук е тиквата? Ами сега! Всъщност, през последните години е прието тя да се възприема като плодов зеленчук, колкото и странно да ви се струва това окачествяване. Причината: съдържа доволно количество плодова захар, което директно накланя везните към първото предположение – че е по-скоро плод. В същото време обаче, произлиза от семейство Тиквови - едногодишни и многогодишни растения, в които са включени няколко от най-важните зеленчукови култури.

Истината обаче е, че каквото и да е окончателното решение на науката, то няма да промени хубавото ни отношение към оранжевата сладурана. По няколко причини.

На първо място, тя наистина е чудесен източник на витамин C. Смята се, че редовната й консумация допринася за подобряване и укрепване на имунната система. Да прибавим още, че някои сортове (силно оранжевите) могат да се похвалят с добро съдържание на бета-каротин. Знаете, че той притежава силни противоокислителни свойства и е верен помощник в борбата със свободните радикали.

inm.com

В тиквата присъстват доста от витамините на група B, както и фосфор, калций, цинк, мед, желязо и пектин. Бонус: изключително ниско калорична е – в 100 грама продукт има около 20 калории. Особено полезни са и семките й, защото съдържат голямо количество магнезий, който може да допринесе за подобряване качеството на съня.

И най-важното: оранжевата хубавица е прилично лесна за кулинарна обработка и от нея могат да се правят един куп вкусни неща – от пюре до супа ;) 

Ясно е, че сме пристрастни, за това нека попитаме вас: вие обичате ли я?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април