Учени откриха как да не ни побелява косата

Учени откриха как да не ни побелява косата

 

Необходимостта от боядисване на посивелите коси скоро може да остане в историята. Учени от Нюйоркския университет разкриха мистерията за побеляването на човешката коса, разказва rfa, част от Voice of America (VOA), цитиран от dariknews.bg.

Изследователите казват, че пигментацията на косата е активен процес, включващ стволови клетки, които "пътуват" нагоре и надолу по космения фоликул, за да произведат пигмент. Когато обаче хората започнат да остаряват, някои от стволовите клетки спират това пътуване и остават блокирани в малка подобна на торбичка област, разположена близо до върха на космения фоликул.

"Открихме, че някои от стволовите клетки са заседнали в част от фоликула, където не би трябвало да бъдат. Така те вече нямат достъп до сигналите за регенерация и по този начин не могат да участват в процеса по пигментация на косата", разкива Кюи Сън от Нюйоркския университет.

Това откритие със сигурност ще бъде в голяма полза за по-суетните дами и господа, които всеки месец посещават фризьор, за да прикрият посивелите им коси. Или пък за онези, които не обичат химията и избират да носят шапка или шал на главата си.

"Преди боядисвах косата си на всеки 4-6 седмици. Освен, че беше голям разход за мен, висенето за няколко часа във фризьорския салон ми отнемаше много време. После дойде пандемията от COVID-19 и аз оставих сивите си коси все повече и повече на показ", споделя от фризьорския стол Мишел Парела.

Учените от Ню Йорк казват, че заседналите стволови клетки носят "вината" за изчезването на пигментацията на нашата коса. Техните изследвания може да доведат до намирането на лечение за посивяването на космите. Единият възможен вариант е стволовите клетки да бъдат накарани да се движат отново и това да ги стимулира да произвеждат отново пигмент. Въпросът е обаче колко хора биха били склонни да се подложат на лечение срещу белите коси?

Кали Ферара е топ коафьор в Ню Йорк. Тя смята, че въпреки откритието, жените ще продължат да боядисват косите си. "Дамите винаги ще искат нови прически, нов цвят на косата. Не мисля, че те биха спрели с боядисването, просто защото науката ще им даде формулата как косата им да не посивява", казва Ферара.

За момента изследването е проведено само върху мишки и тепърва учените ще трябва да докажат, дали лечението ще бъде ефективно и върху хората.

ключови думи:
бели коси

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май