Секси ли са токчетата?

Може би да. Но защо ли...
Секси ли са токчетата?

С голяма охота се завръщам към една тема, която бях подхванал преди време, а именно – обувките с токчета. Доколкото все още не се чувствам притеглен към трансформациите от полово естество, ще трябва да подходя към нея като страничен наблюдател.

Същото нещо са направили Морис и колектив за целите на току-що публикуваното изследване на тема "Как носенето на висок ток променя усещането за женска привлекателност". Те набират група от 12 дами и ги заставят да ходят, обути както с равни подметки, така и покатерени на 6-сантиметрови токове. Важно е да се отбележи, че участничките в изследването до една са свикнали с високите обувки и носят такива поне веднъж седмично. Всяка една от тях е маркирана със светещи точки на ключови места като раменете, таза и краката. Това позволява движението им да бъде проследено от чисто биомеханична гледна точка и изключва евентуалното разсейване заради външния им вид (вижте картинката най-долу).

След приключването на своеобразната разходка, 120 странични души (незнайно защо повечето от които са жени) трябва да оценят привлекателността във всеки един от 24-те клипа (12 с и 12 без токчета) с движещи се точки и да предположат възрастта и пола на ходещия. Отделно от това, авторите на изследването анализират и ефекта на токчетата върху походката.

А този ефект никак не е незначителен – стъпките стават много по-къси, което означава, че изминаването на дадено разстояние на висок ток е свързано с много повече движения. Наклонът на таза и ротацията на бедрата също се променя, но за това вече сме говорили в подробности. Затова да се върнем на привлекателността...765945University of Portsmouth

Както можете да се осведомите от графиката, тя е значително по-голяма в случаите, когато дамата е на ток (с едно единствено изключение при субект №2). Ходещите на равни подметки се отличават и с доста по-голяма вероятност да бъдат объркани за мъж. Учените коментират, че токчетата насърчават "характерно женска походка". Интересното обаче е, че изследването не успява да открие статистическа зависимост между величината на биомеханичните промени, предизвикани от високите обувки, и величината на привлекателността.

765944University of PortsmouthЖена на токчета. Честно!В крайна сметка Морис и колеги заключават, че токчетата могат да играят ролята на "суперстимул", заради способността им да променят походката и да акцентират върху вторичните полови белези. Както сме отбелязвали и преди, те изместват центъра на тежестта и носещият ги е принуден да изпъчи гърди и задни части в опит да запази равновесие.

За съжаление, един подобен експеримент не може да даде отговор на въпроса дали токчетата правят жените по-секси, защото стимулират чисто биологичната им привлекателност или понеже ги карат да изглеждат и да се движат по начин, който хората са се научили да възприемат като атрактивен. Всеки един от нас вероятно ще си представи едно и също нещо, когато чуе "секси походка", но е много трудно да преценим продукт на какво е тази колективна представа. Възможно е, също така, самите дами допълнително да променят позата и поведението си, когато за обути по един такъв начин, понеже се чувстват много по-женствени. Съществува прекалено много еволюционен и културен шум, така да се каже.

Разбира се, тези неща са отчетени от авторите на изследването и те в никакъв случай не стигат до заключение от тип "високите токове правят жените секси". Това е начинът, по който биха го разтълкували медиите, и едно такова твърдение е напълно валидно за съвременния свят. Но доколкото подобен експеримент все още не е правен сред общности, които не познават обувките, не бихме могли да знаем каква е неговата универсалност. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април