Нова мода в TikTok: Кора от банан вместо ботокс

Нова мода в TikTok: Кора от банан вместо ботокс

Блогърите от Tiktok уверяват, че обтриването на лицето с вътрешността на бананови кори ще ви помогне да се отървете от бръчките и ще замени инжекциите с ботокс.

Използването на крем против хемороиди, за да се отървете от торбичките под очите, и нанасяне на лосион с каламин като основа за грим - Тикток ни даде много козметични съвети. Но не всички от тях си заслужават да бъдат приложени.

Най-новата тенденция: търкане на лицето с банава кора, за да се отървете от бръчките. Звучи диво, нали? Макар че нарастващият брой на феновете на този козметичен трик в социалните мрежи, които твърдят, че той наистина действа, ни кара да се замислим.

Всичко започна с видео на Алана Райън, която всяка сутрин избърсва лицето си с бананова кора и ни уверява, че този beautyhack замества ботокса. Невероятното вирусно видео е събрало близо 2 милиона гледания и над 127 000 харесвания. Седмица по-късно вестник "Ню Йорк пост" публикува статия със заглавие "Използвам бананови кори като естествен ботокс - гледайте и научете". Сега блогърите публикуват хиляди видеоклипове с хаштаг #bananabotox, за да споделят своя опит.

Няма конкретни научни изследвания, които да подкрепят използването на банановите кори за подмладяване на лицето или кожата като цяло. Банановите обелки съдържат много биоактивни съединения, включително антиоксиданти (аскорбинова киселина, каротин и цианидин), а антиоксидантите предпазват кожата от възпаления и увреждания.

"Банановите кори са с високо съдържание на витамини (A, D и E) и микроелементи, с малки количества салицилова киселина и лецитин, естествен антиоксидант, така че имат антиоксидантно, подмладяващо и ексфолиращо действие. Наличието на нишесте (полизахарид) придава овлажняващ ефект", обяснява Дария Богданова - дерматовенеролог и козметик в "Real Clinic".

Няма нужда да говорим за силните ползи от банановите кори или маските с банан. Полезните за кожата съединения, съдържащи се в обелките, не се абсорбират от кожата на молекулярно ниво и всеки ефект, ако има такъв, ще бъде краткотраен.

Безопасна ли е банановата кора за вашата кожа?

Ако все пак искате да опитате да обтривате с бананови кори лицето си с надеждата, че така ще намалите бръчките, експертите казват, че можете да го направите - но с една уговорка.

"Важно е да използвате пресни бананови кори и да ги втривате върху добре почистена кожа. След половин час, например, върху тях започват да се размножават бактерии и това не е добър вариант за козметични експерименти. Особено не препоръчвам това, ако имате акне, тъй като може само да влоши проблема", съветват дерматолози.

Източник: Дарик

 

ключови думи:
банови кори

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април