Как да запазим колагена в кожата?

Как да запазим колагена в кожата?

След като навлезете в 20-те си години, повърхността на кожата ви започва да губи колаген с около 1% на година. Колагенът, както обясняват дерматолозите, е общ протеин, който образува градивните елементи на кожата, косата, ноктите и съединителната тъкан, осигурявайки структура, еластичност и здравина.

С напредването на възрастта обаче естественото производство на колаген в тялото се забавя. Излагането на ултравиолетови лъчи, замърсяването, тютюнопушенето и лошата диета могат да причинят разграждане на протеина, което води до по-малко стегната и еластична кожа с бръчки, фини линии и отпуснатост. След като колагенът е повреден или изгубен, може да бъде трудно да се замени, така че запазването му помага да поддържате кожата си млада и здрава.

Ето и 9 препоръки за защита и запазване на колагена

1. Използвайте овлажнител с колаген

Дерматолозите споделят, че използването на овлажнител с колаген може да помогне за осигуряване на хидратация и възстановяване на увреждането на кожната бариера, но трябва да потърсите правилния продукт. Колагенът е много голяма молекула и не прониква в дълбоките слоеве на кожата. Съществуват някои теории, че прилагането му върху кожата може да помогне на тялото да изгради колаген. Тъй като протеинът поддържа кожата и помага за еластичността, важно е да се поддържа здравословен баланс между изграждането на колаген и предотвратяването на разпадането му.

Предотвратяването на разграждането на колагена е ключово тук. Тъй като ефикасността на стимулирането на протеин с локални кремове не е известна, потърсете колагенови овлажнители, които поддържат и защитават запасите в кожата ви, а не продукти, които претендират да доставят нов колаген чрез локално приложение.

2. Инвестирайте в микронидлинг

Микронидлингът е добре известно лечение за стимулиране на колагена, което създава микронаранявания по кожата. Тези рани стимулират естествения лечебен процес на тялото, насърчавайки производството на колаген и еластин като страничен продукт. Процедурата също така подобрява текстурата на кожата, намалява бръчките и минимизира белезите. Обикновено резултатите се появяват няколко седмици след лечението, с продължаващо подобрение през следващите месеци, тъй като производството на колаген се увеличава. Експертите препоръчват няколко лечения и поддържащи сесии, за да извлечете пълните ползи от микронидлинга.

3. Включете ретиноид в рутината си

Ретиноидите са производни на витамин А, превърнати в ретиноева киселина за използване при локални и орални лечения за грижа за кожата. Когато се прилагат локално, те стимулират производството на колаген и подпомагат обмяната на кожните клетки. Това помага за защитата на съществуващия колаген и насърчава нови колагенови влакна. Дерматолозите предпочитат ретиноидите пред ретинола, защото те са активни, докато ретинолът трябва да се превърне в ретиноид, за да стане ефективен.

Докато експертите се застъпват за ретиноидите, нашият съвет е първо да опитате кремове без рецепта или серум с бакучиол – нежна съставка на растителна основа, считана за алтернатива на ретинола.

4. Направете лазерно лечение

Лазерното лечение при професионалист може значително да подобри качеството и нивата на колагена в кожата ви. Дерматолозите харесват процедурата, защото стимулира производството на протеина, като същевременно подобрява текстурата и тонуса. Фракционните и неаблативните лазери могат да бъдат безопасни за всички типове кожа, но е важно да се консултирате с опитен професионалист, за да намерите най-доброто лечение за вашия тип кожа и тен.

5. Разгледайте радиочестотните лечения

Радиочестотните лечения разчитат на енергия, доставена дълбоко в кожата, за да я загрее и да стимулира производството на колаген и еластин. Кожата става по-стегната, по-изпъната и по-гладка, с по-малко линии и бръчки и по-малко отпусната кожа като отговор на лечението. Тази процедура осигурява ефективни и видими резултати с минимално време на престой, като същевременно подобрява цялостния външен вид и здравето на кожата.

6. Използвайте витамин С

Включването на антиоксидантния витамин С в ежедневната ви рутинна грижа за кожата може да има значение, когато става въпрос за запазване на колагена. Той е кофактор в производството на колаген и локалното му прилагане трябва да подпомогне процеса на изграждане на протеина. Витамин C също помага за защитата на кожата от свободните радикали, които увреждат нивата на колаген (и еластин), като същевременно работи за намаляване на фините линии, бръчки и тъмни петна. Както повечето други съставки за грижа за кожата, отнема около три месеца, за да подейства.

7. Опитайте химически пилинг

Химическият пилинг често се възхвалява за ползите за изглаждане на кожата и изравняване на тонуса. Но честно казано, той предлага и ползи, свързани с колагена. Химическите пилинги с алфа-хидрокси киселина (AHA), съдържащи гликолова или млечна киселина, ексфолират кожата и насърчават обновяването на кожните клетки, предпазвайки колагена, като същевременно стимулират производството на нов.

8. Носете слънцезащита

Един от най-лесните начини за запазване на колагена е ежедневното използване на слънцезащитни продукти. Слънцезащитният крем е от решаващо значение за младата и красива кожа, тъй като UV радиацията е един от основните виновници за разграждането на колагена. Използвайте широкоспектърен продукт с 30 или по-висок фактор върху лицето си, за да сте максимално предпазени както от UVA, така и от UVB лъчите.

Търсете съставки като цинков оксид и титанов диоксид за физическа защита и антиоксиданти като витамин Е и ниацинамид за допълнителни ползи за кожата и колагена.

9. Обмислете вашата диета

Колагенът е протеин, така че храненето с достатъчно протеинова диета е важно. Протеините и аминокиселините помагат за изграждането на други протеини и аминокиселини. Чистото месо, рибата и бобовите растения са добри източници на колаген, защото осигуряват незаменими аминокиселини, докато богатите на антиоксиданти храни като ядки и зелен чай се борят със свободните радикали, които разграждат колагена.

Източник: tialoto.bg

ключови думи:
колеген

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември