За лакирането, исторически погледнато

Знаете ли, че разкрасителната процедура е стара колкото света?
За лакирането, исторически погледнато
inm

Най-важното

Ако сте любопитни, научете повече за козметиката от миналото от интересния материал на Руслана :) 

Момичета, защо се лакирате? Предполагам, за да подчертаете красотата на пръстите си, а понякога – и от нищоправене.

Древните египтяни обаче са влагали друг смисъл във въпросния акт. За тях оцветяването на ноктите е било начин да покажат статута си в обществото, както и да обърнат внимание върху властта, съсредоточена в ръцете им.

Не е случайно, че Нефертити и Клеопатра са носели ярко червен маникюр. Последният бил привилегия единствено на представителите от кралското съсловие. Ако някой от простолюдието се осмелявал да украсява ноктите си, бил жестоко наказван – често със смъртна присъда.

Така че, ако имате машина на времето и с нея решите да се пренесете в Древен Египет, по-добре не слагайте в багажа лаковете си, особено червения ;]

Индийците също са фенове на лакирането открай време. Същите и до днес ползват къна, за да го осъществяват. Впрочем, при тях, като цяло, има сериозна символика в ритуалите по разкрасяването. Надникнете в ей тази поредица от материали, за да разберете за какво ви говоря.

Китайките пък рисували ноктите си с лак, приготвен от пчелен восък, белтъци, желатин и растителни бои. Или пък държали пръстите си продължително време в съд с боя, докато се оцветят в желаната шарка. 

781239inm

Всъщност, модата в "съвременното" лакиране датира от 18 век. Някъде по това време дамите започнали да изрязват ноктите си по специфичен начин и преди всичко - с естетическа цел. През 20-те години била измислена първоначалната, доста неуспешна, версия на лака. Продуктът се разтичал ужасно и бил адски труден за нанасяне.

За щастие, бързо бил подобрен и малко по-късно - пуснат на пазара. Така... започнало Голямото мацане.

Днес има хиляди видове лак – от магнитен до дълготраен, а жените се надпреварват да декорират ноктите си по по-оригинален и атрактивен начин.

Всъщност, в наши дни за много жени (че дори и за някои мъже) извършването на въпросния ритуал се е превърнало в рутина. Понякога забравяме, че хубавият маникюр дори сега може да ни спечели уважението и одобрението на другите.

Затова лакирайте се с едно наум! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май