Чиния с инструкции за хранене

Да, казва ви какво и колко да ядете :)
Чиния с инструкции за хранене

Създаването на здравословни хранителни навици не е най-лесното начинание в 21-ви век, когато, на практика, 100% от храната ви може да идва от хартиена/картонена/пластмасова опаковка.

Една страхотна идея обаче може да промени това: чиния, която ви ориентира какво и колко да ядете. Да, сериозно! Не е най-добрият диетичен съветник, но е забавна и красива :)

Става дума за серията съдове "Колелото на храненето" (Wheel of Nutrition), които, на пръв поглед, са абсолютна класика – със стандартен размер и изработени от португалски порцелан. От вътрешната страна на чиниите обаче са изобразени 3 различни схеми на хранене в ярки цветове. Външното дъно пък има легенда, която дефинира цветовете – кой на какъв тип храна съответства и какво трябва да е процентното й съотношение в блюдото.

Rui Pereira

Възможни са 3 комбинации: диетична, свръхестествена и със супер размер. В зависимост от нуждите на всеки, съотношението между основните типове храни е разпределено по различен начин. Всеки може да избира измежду зеленчуци, въглехидрати, протеини, сирене и сладкиши, като количествата им варират.

Така например, в диетичния вариант преобладават зеленчуците, следвани от въглехидратите и сиренето, като най-малък е делът на протеините и сладкишите. Ние, разбира се, не сме съгласни с подобна диетична стратегия, но това си е наше право ;)

В свръхестествената схема отново най-голям дял имат зеленчуците, но въглехидратите и протеините тук са равнопоставени по значение, следвани по петите от сиренето и десертите. Това си го представяме като най-близкия вариант до балансираното хранене.

Rui PereiraЧинията "Супер размер" е доста забавна. В нея преобладават протеините (почти 50%), следвани от сладкишите (???), сиренето, въглехидратите и зеленчуците. Идея си нямаме как да коментираме тази схема, затова ще го оставим на вас :)

Всъщност, 3-те чинийки предлагат и цялостен подход към отделните хранения през деня: супер размерът е закуската, свръхествественият – обяда, а диетичният става за вечеря. Разбира се, всичко е условно – идеята на съдовете е да са преди всичко забавни и само да рамкират основните храни, от които имаме нужда на дневна база.

Wheel of Nutrition е плод на съвместната работа между дизайнерите Руи Перейра, Хофщайн Юлиусон и Йоана Паис и е представена за първи път още през 2010 г. Колекцията е пусната в продажба още в края на същата година, но се изчерпва бързо. Наскоро обаче авторската платформа на Юлиусон - Haf, базирана в Исландия, отново предлага съдовете. Всеки от тях струва 30 евро + още 15 за опаковка и доставка и може да се поръча от тук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май