Три екстремни спорта, които задължително трябва да опитате

Кой знае, може и да се превърнат в хоби
Три екстремни спорта, които задължително трябва да опитате

Екстремните спортове определено не са за всеки. Те са нарицателно за високи нива на адреналин в кръвта. Адреналинът се нарича още хормон на стреса, защото синтезът му в организма рязко се повишава при опасност, страх, гняв и силни физически натоварвания. Затова много хора смятат екстремните спортове за опасни и никога не биха ги практикували.

Това, което те забравят обаче, е основната роля на адреналина. Хормонът на стреса всъщност повлиява емоционалното и физическото състояние на организма, за да може той да се справи с възникналата ситуация.

Екстремните спортове ни помагат да се справим със... скуката

Ако ви е омръзнало от сивото ежедневие. Ако се чудите какво да правите през уикенда. Ако имате няколко "луди глави" насреща. Тогава ви предлагаме тези три невероятно екстремни спорта, които водят до пристрастяване.

Катерене. Тук вариантите са два. Можете да отидете да се правите на маймунки в зала или в планината. Започнете със залата. Там със сигурност ще има треньор, който да ви обучи. Трябва изрично да следвате инструкциите за захващане и осигуряване. В никакъв случай не започвайте да се катерите без да сте запознати с основните правила и техники. Когато сте сигурни в уменията си, можете да организирате състезание с приятели си кой пръв ще стигне до върха. Катеренето на скали също трябва да бъде добре организирано. Не ходете сами в планината. Винаги бъдете сигурни, че с вас ще бъде човек, който има дългогодишен опит в този спорт.

Катеренето е приятно и изключително тонизиращо занимание. При редовно практикуване ще забележите значително подобрение във фигурата си. За разлика от тренировките във фитнеса, когато се катерим използваме собственото си тяло като средство за оформяне на мускулна маса. Това е най-добрият начин да поддържаме форма.

Рафтинг. Не може да се практикува навсякъде и по всяко време. Най-подходящият сезон е пролетта, защото тогава реките са придошли от снеготопенето. А освен желание, за рафтинга са необходими и буйни води. Тук също предварителното обучение е много важно. Екипировката е задължителна. Преди да започнете да се спускате с лодки в бързи води, трябва да бъдете подготвени, че лодката може да се обърне. Спасителната жилетка и неопреновия костюм ще ви задържат на повърхността и ще ви предпазят от измръзване. Но не бива да се паникьосвате, а да се върнете на лодката и да продължите да гребете към финала.

Рафтингът дава възможност да си организирате състезание с приятели. Или да разчупите представите на някой младоженец за невероятно ергенско парти. А може просто да споделите едно неповторимо изживяване, което ще ви накара да очаквате следващата пролет с нетърпение.

Скокове. От много, много високо. С бънджи. С парашут. От някоя скала на морския бряг. За скоковете се изисква малко повече смелост, отколкото при катеренето и рафтинга. Но пък един път скочите ли, със сигурност ще искате още. Скоковете с бънджи и тези с парашут изискват специална екипировка и подготовка. А инструкторът е задължителен.

Въпреки, че изглеждат смъртоносни, тези два екстремни спорта са много безопасни. В дебелото еластично въже са вплетени други въжета, които предпазват от цялостно скъсване. Малко преди едно бънджи да се амортизира - достигне максимумът килограми, които се натрупват от скачащите, то се заменя с ново. При скоковете с парашут раницата осигурява "мекото приземяване". Тя е оборудвана с основен и резервен парашут. Всяка раница има следните характеристики: ръчно отваряне на основния парашут, ръчно отваряне на резервния, автоматично отваряне на резервния и принудително отваряне на резервния при откачане на основния купол от парашутиста.

Скоковете са чудесна идея за подарък – както за вас, така и за приятели.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април