Сфера срещу мухи

Появява се там, където въображението среща гениалните битови умотворения
Сфера срещу мухи

На пръв поглед това, което виси на снимката, прилича на най-обикновена електрическа крушка, пълна с вода. Без жичка. На втори поглед пак прилича на същото. На практика, това е най-обикновено стъкло с елипсоидна форма, към която е добавен лек разкрасяващ декор. Проста работа. А е била и още по-проста. Но цялата история тръгва от Мексико...

Та, в Мексико гонели мухите, които прииждат към сергиите на открито, като окачат на тях... прозрачни найлонови пликове, пълни с вода. И какво впечатление прави това на любимите ни ципокрили? Въпросът е там, че щом достигне повърхността на прозиращата торбичка, светлината се пречупва и създава цяла вселена от движещи се цветове и фигури.

Освен това, материята на пликчетата леко увеличава цялата тази жива и цветна лудница и това явно обърква и плаши мухите, които стръвно са се впуснали на лов за храна. Срещу "живия" плик те остават безсилни и предпочитат да потърсят късмета си другаде.

Това е историята. Крушкоподобното стъкло, което виждате, действа на същия принцип, но е оформено с малко повече труд и фантазия. Качество на тази "мухогонка" е, че не замърсява околната среда и може да бъде окачена навсякъде.

Автор на произведението е мексиканецът Хосе де ла О, който в момента работи на холандска територия. Как мислите, дали някой път ние с вас няма да приложим възродения от него мексикански трик, като окачим в двора си красив прозрачен съд, пълен с игрива вода?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май