Открийте чешмяната вода!

Приложение за смартфон ви насърчава да захвърлите пластмасовите бутилки и да побегнете към най-близката градска чешма
Открийте чешмяната вода!

Ще започна с лошите новини :) Засега само в САЩ могат да се радват на този прекрасен продукт. Добрите новини са, че създателите му поддържат връзка с потребителите и са склонни да преговарят за неговото разпространение в останалите части на света. Освен това,  на американския пазар съвсем скоро излезе подобрената бета версия на приложението. Това ни кара да се надяваме, че когато дойде при нас, то ще бъде достатъчно усъвършенствано. А ако се чудите кои са "родителите" на това технологично отроче, ще издадем, че същите са кадри от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

И тъй, програмата, предназначена единствено за операционна система Android, се нарича WeTaр*. Идеята й е да открива и посочва местоположението на чешми и чешмички с чиста питейна вода във вашето населено място – в случая, разбирайте тези на територията на Северна Америка.

За да ви "покаже" къде да откриете чешмяна вода, WeTaр използва GPS-а на смартфона и Google Maps. Разработчиците на софтуера, от своя страна, черпят информация за локацията на чешмите от голяма база данни за водни питейни източници. Сведения за наличието на градски оазиси дават и настоящите потребители.

www.fastcoexist.com

Всъщност, от Калифорнийския университет не се ограничават в изворите на информация, тъй като разчитат до голяма степен на краудсорсинга за подобряване на въпросната услуга.

Чрез WeTaр можете не само да научавате къде се намират местните чешми и фонтани, но също да съобщавате за съоръжения в неизправност, както и да споделяте с останалите потребители впечатления за качествата на изпробваната питейна вода.

Разбира се, ако се случи да откриете чешма, която не е посочена на виртуалната карта, можете винаги да я добавите и с това да спасите от жажда свои съграждани и сънародници :)

С пускането на WeTaр на пазара, разработчиците му застават зад една достойна идея: да съдействат за намаляване потреблението на пластмасовите бутилки за вода, а оттам – и за намаляване броя на отпадъците.

Трепетно очакваме появата на това или друго подобно приложение и у нас. Същевременно апелираме към вас да използвате повече и по-естествени източници на вода при всяка възможност. Защо имаме едно наум за бутилираната минерална вода ли? И това ще разберете – в най-близко бъдеще.

 

*От английски език в буквален превод– we –"ние” и tap – "кран на чешма". В свободен превод можем да парафразираме наименованието като "Ние пием от чешмата".

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май