Невидимата велокаска

Hövding е авагардният вожд на сигурността при велосипедирането
Невидимата велокаска

Когато моят приятел Цецо ми показа видеото, което ви предстои да изгледате, известно време не бях сигурен накъде бие цялата работа. Ще ви спестя това чудене като ви разкажа накратко.

През 2005 година в Швеция влиза в сила закон, който предвижда задължително носене на каски от всички велосипедисти под 15 годишна възраст. Това поражда разгорещени дебати дали пък не е редно правилото да обхване и възрастните шведи. По същото време двете студентки по дизайн в университета Лунд Анна Хаупт и Терезе Алстин стартират общ дипломен проект под кодовото наименование Hövding ("вожд", в буквален превод от шведски).

Целта на заниманието е да бъде разработена такава велокаска, която да не причинява дискомфорт на собственика си, да е стилна, дискретна и максимално сигурна. Година по-късно Анна и Терезе печелят скандинавското състезание за иновативни бизнес идеи Venture Cup, а впоследствие и много други. Това им помага да съберат сериозния ресурс, който е необходим за разработката и те прекарват цялото време до настоящата година в усъвършенстване на продукта.

Hövding

Резултатът е почти гениален и е отличен пример за нестандартно мислене. Каската е практически невидима, поради простата причина, че е скрита на принципа на въздушната възглавница в стилна яка, чиито десен може да се променя в зависимост от облеклото на велосипедиста. Самата качулка е направена от супер здрава найлонова материя, която е устойчива дори и при по-продължително търкане по асфалт. Надуването й отнема светлинната 0,1 секунда и се активира от сложна система от акселерометри и жироскопи, които гарантират, че ще "сложите" каската само в случай на инцидент.

Дотук с хубавите новини. Лошите са от фискален характер. Да, цената на продукта е нескромните 3998 шведски крони, които се равняват на около 940 български лъвчета. Още по-скандалното е, че веднъж надута, каската е негодна за повторна употреба и трябва да бъде изпратена до производителя. Едната причина за това е рециклирането, а другата се крие в черната кутия, заложена в Hövding. Тя позволява на компанията да анализира движението на велосипедиста през 10-те секунди преди и по време на инцидента и да усъвършенства изделието си. В знак на благодарност ще получите отстъпка от цената на следващата каска, която вероятно няма да си купите, защото човек има само два бъбрека в този живот...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май