Най-яките научни GIF-чета на 2013

Напред, науката е слънце!
Най-яките научни GIF-чета на 2013

Публикуването на мърдащи картинки не е една от силните страни на сайта ни, но в случая ни се иска да направим изключение, защото наистина имаме какво да покажем. Бързащата да изтече през пръстите ни 2013 година видя някои невероятни достижения на науката, а съвременните технологии за щастие бяха в точното време на правилното място, за да запечатат мига. Някои от нещата, които ще видите в действие, наистина имат силата да променят живота ни към по-добро. Догодина... или малко по-късно.

Разтворима електроника

Дело на лабораторията към Илинойския университет. Става дума за напълно разтворима електронна схема, която някой ден може да бъде вложена в устройства за наблюдение на околната среда или медицинско оборудване, които да изчезват яко дим след като са изпълнили предназначението си.

Мисъл на риба

Няма майтап, това е една мисъл, осенила мозъка на данио. Не точно мисъл, тъй като става дума за риба, а невронна активност. Но истината е, че благодарение на същия процес ние мислим. В случая даниото просто реагира на наличието на чехълче във водата. Заснемането на тази реакция става с помощта на сонда, реагираща на флуоресцентна светлина и гена GCaMP, който започва да флуоресцира при промяна на концентрацията на калций в мозъка. Тоест, при невронна активност.

Енергия от нищото

Наглед просто черни лентички. Поставете ги върху влажна повърхност обаче и ще видите на какво са способни те. През януари тази година екип учени от Масачузецкия технологичен институт разкриха създадения от тях специален полимер, който е в състояние да се движи от самосебе си благодарение на наличната във водата енергия. Специалистите се надяват, че в скоро време ще могат да използват материала, за да захранват маломерни електронни устройства буквално от нищото.  

ключови думи:
GIF-чета наука

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април