Медоносни пчели "засичат" рак?

Португалска дизайнерка измисли интересно изобретение за диагностициране на коварната болест
Медоносни пчели "засичат" рак?

Представяте ли си! Медоносните пчели могат да бъдат научени да "подушват" различни видове рак, както и други сериозни болести. Това поне твърди младата португалска дизайнерка Сузана Суарес, базирайки се на различни научни изследвания.

Самата Суарес е измислила специален уред за целта, който тя представи наскоро по време на известното дизайнерско изложение Dutch Design Week 2013 в Ейндховен, Холандия.

Въпросното изобретение наподобява голям стъклен кошер с вградени по-малки отделения вътре. Когато човек издиша в уреда, добре обучени пчели "анализират" дъха му и в случай, че засекат биомаркери на болестта рак, влизат в споменатите по-горе отделения. Интересно, а?

Оказва се, че жужащите насекоми имат по-чувствително обоняние дори и от кучета-търсачи и лесно могат да надушат подозрителни елементи – разбирайте молекули във въздуха. Не е случайно, че компания, наречена Inscentinel, ги използва и с друга голяма цел: да локализират и сигнализират за наличието на експлозиви и опасни субстанции, с което да предотвратяват терористични нападения и акции.

1115189Susana Soares

Но как може една пчела да бъде обучена? Според Сузана, задачата е фасулски лесна и може да се осъществи за не повече от 10 минути. Просто гадинките трябва да бъдат изложени на определена миризма, а след това – нахранени с разтвор от вода и захар, който да им бъде един вид като награда. Веднъж обучени, те цял живот ще помнят гореспоменатия аромат, знаейки, че ако си свършат работата професионално, ще бъдат заслужено възнаградени.

Е, самите ние трудно можем да си представим цялата тази процедура на обучение и адски бихме се радвали, ако някой ден я видим с очите си... 

Така или иначе, винаги сме смятали, че пчелите са наистина безценен дар от природата и, че трябва да ги пазим и да се грижим за тях :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май