Кибердвижение с хуманоиден реализъм

Той, роботът Байрън
Кибердвижение с хуманоиден реализъм

Прикачени документи

Ако сте верни последователи на този сайт или на TED в интернет, сигурно ви е попадала една интересна реч, в която авторът Даниел Уолпър излага особено силни аргументи в полза на теорията, че основното предназначение на мозък е движението. Един от тях беше, че в началото на 2012 година роботиката все още не е намерила начин да пресъздаде реалистично човешката динамика.

Всъщност, докато трае изказването на Уолпърт, от британската технологична компания Engineered Arts работят по един хуманоид на име Байрън (Byrun), който е в състояние да скача, ходи и дори да тича също като човек. Това революционно ниво се постига благодарение на непонятни за нас неща като сензори за допир, паралелни актуатори и биартикулирани крайници. Самият Байрън е част от по-голям проект за разработването на машини, способни да възпроизвеждат човешката комуникация и изражения. От Engineered Arts пишат:

"Хуманоидният робот ще може да прави неограничен брой гримаси благодарение на проекционната технология. Употребата на осезателни пневматични ръце ще осигури артикулирано движение на китката и срещуположния палец. "Мускулната" мощ на робота ще бъде плод на иновативна моторна технология и прецизни енкодери. Сензорите за натиск и еластичните актуатори ще предоставят информация, с помощта на която ще се прецизира всяко следващо движение. Роботът е в процес на разработване и ще е готов през 2015 година."

Всъщност, разбрахме само последното изречение, но това не ни пречи да се вълнуваме страшно много. Казват, че "да живееш в интересни времена" е проклятие за китайците, но за нас е реалност и тя определено ни харесва.

Заповядайте за още движение напред: https://www.facebook.com/FitWell.bg 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април