Водата, без която не можем

Любитни факти за прозрачната течност
Водата, без която не можем

Освежаващ пролетен дъжд. Домашно направен студен чай с палави ледчета, плацикащи се в каната. Лудории в хидромасажна вана...

Пролетта и скорошното ни пътуване до Хисар неизбежно ни навяха много и все позитивни мисли за вода. Факт: 70% от земната повърхност на планетата е вода, а човешкото тяло съдържа около 60% (55% при жените и 65% при мъжете).

Така необходимата прозрачна течност има нула калории, грижи се за здравето ни и е жизнено важен елемент за оцеляването. Човек може да издържи седмици без или с малко храна (някои йоги и повече), докато без вода – най-много около три-четири дни.

Решихме да утолим жаждата ви за знания, както и нашата, и да отворим тази "мокра" дискусия за съществената роля, която H₂O играе в ежедневието ни. Да започваме!

Защо вода? Защото тя може:

 

Да ви тонизира: Дехидратацията има потенциал да ви направи сънливи и уморени. Забелязали ли сте, че в моменти на супер жажда, мозъкът ви спира да прави "бжжжж". Трудно се съсредоточавате и с мъка изпълнявате иначе лесни задачи.

Причината е, че клетките имат нужда от вода, за да функционират нормално и не успяват да си вършат работата на 100%, ако ги лишите от препоръчителната дневна доза.

Събудете ги с чаша от прозрачната течност и работният ден ще мине в правилния коловоз.

Да укрепи костната ви система: Не сте почитатели на млечните продукти, а?

Е, в такъв случай, пийте минерална вода, препоръчват специалисти. Тя може да ви предпази от загуба на костна плътност, тъй като е по-богата на калций от филтрираната и изворната. Изследване показва, че минералната вода съдържа средно около 208 милиграма калций за литър. Това обаче е само 1/5 от препоръчваната дневна доза калций, която е добре да си осигуряват жените под 50.

Въпросните дами би трябвало да приемат поне по 1,000 милиграма на ден.

Да ви спаси от вълчи глад: Смята се, че приемът на хладка вода (около 37.4 градуса) може деликатно да увеличи калоричния разход в период от час след като сте я гаврътнали смело. Хладките течности карат тялото да поработи допълнително, за да регулира собствената си температура. Тази нужда го праща в активен режим и наистина може да допринесе за изгаряне на известен брой калории в повече.

Така че чаша вода преди ядене – хладка или не, има потенциал действително да намали апетита и да ви предпази от преяждане. Опитайте и ще разберете.

И може би: да предпази сърцето ви. Поне ако сте мъж. Американски експерти приключиха съвсем наскоро интересен и мащабен проект. В продължение на 14 години те наблюдавали H₂O навиците на 34 000 души. Накрая станало ясно, че мъжете, които пият средно по пет-шест чаши на ден, са изложени на 70% по-малък риск от сърдечен удар.

За съжаление, тази корелация не се наблюдава със същата сила при жените, но въпросните учени обещават, че ще повторят изследването – с участие на 96 000 представители и на двата пола.

Надяваме се, че резултатите ще бъдат също толкова позитивни, но този път и за дамите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април