10 въпроса, които ще ви попречат да вярвате в глупости

Инвентар за разпознаване на заблуди
10 въпроса, които ще ви попречат да вярвате в глупости

Често ми се случва да се фрустрирам от начина, по който нашите статии се възприемат от широката общественост. Имам удоволствието да работя нещо, което съвпада с личните ми интереси и не би било преувеличено ако кажа, че зад някои от материалите ми седят години четене на информация в търсене на истината. Това ми е помогнало да придобия самочувствието, че сядайки да пиша за хранене или тренировки, не рискувам да изтърся някоя пълна глупост в публичното пространство, но не ми пречи да променя гледната си точка по определена тема в хода на самото й проучване. Крайният резултат доста често може да се похвали както с художествена, така и с информативна стойност, а направените твърдения винаги са подкрепени със съответните препратки към научната литература. Когато става дума за лично или чуждо мнение, то това е изрично упоменато.

Разказвам ви всичко това, за да ви помогна по-добре да разберете чувството, което ме обзема, когато някой потребител обяви написаното от мен за невярно и аргументира позицията си със статия от произволен жълт сайт, с мнението на поредния псевдонаучен гуру или с някоя народна поговорка. Преди да съм обидил някого, бързам да уточня, че това не е критика към читателите, а по-скоро опит да хвърля светлина върху един проблем, който е повсеместен.

Склонността на иначе умни хора да вярват в глупости. Явление, което все още не е изучено напълно от психологията, но изследването му е генерирало материя, достатъчна да препълни този сайт за години напред. Много би ми се искало да отделя повече време за описването на някои често срещани "когнитивни грешки", водещи до този феномен, но това няма да се случи днес.

За сметка на това ще ви представя едно видео, което е достатъчно старо и популярно, за да се превърне в класика, но едва днес разбрах, че има субтитриран на български вариант в YouTube. Преводът е дело на Димитър Кръстев, а стойността му граничи с безценното.

По ирония на съдбата ще си послужа с една поговорка преди да ви оставя да го изгледате на спокойствие. "Дай на човека риба и ще го заситиш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот."

Огромна част от информация в интернет може да се оприличи на множество дребни рибки. Повечето от тях ще ви оставят с чувството за глад. Някои дори не стават за ядене. Други пък са направо отровни. Този клип е нещо като 15-минутен ускорен курс по надушване на негодните за ядене рибки и професионално ловене на първокачествена сьомга. Наслука!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април