Има някои специални неща, без които животът не би бил същият: самолетите, които ни позволяват да крадем дребни парчета впечатления от различни точки на света; фитнесът, който не допуска да сме абсолютно заседнали; "Негърчето", което придава на неделята онзи невероятен аромат...
И преди някой да ни обвини в некоректно изказване, поясняваме, че последното е името на един от най-любимите сладкиши от тетрадката на мама :) Без да увъртаме повече, ето и рецептата в най-класически вид, за която се нуждаете от:
по чаша и половина захар и брашно (използвайте класическа чаена чаша за измерването; приблизителното количество е 200 гр)
3 яйца
125 гр масло (ако си падате по експерименти, опитайте да замените с кокосово масло, ще се изненадате от резултата :) )
4 супени лъжици какао
1 бакпулвер
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в подходящ съд.
През това време смесете захарта и какаото и им добавете 8 супени лъжици вода. Разбъркайте добре и изсипете в разтопеното масло. Оставете да ври до пълното смесване на съставките и разтопяването на захарта. Не пропускайте да разбърквате често.
Когато е готово, отделете 150 милилитра от сместа и оставете настрани за глазура.
Счупете яйцата и отделете жълтъците от белтъците. Последните разбийте на сняг.
Към останалата маслено-какаова смес добавете един по един жълтъците и брашното, в което предварително сте разбъркали бакпулвера. Накрая постепенно изсипете и разбитите белтъци и разбъркайте всичко добре.
Петя Дикова/FitWell.bgИзсипете в подходяща тава (кръгла или квадратна, но не много голяма) и печете на температура от 200 градуса за около 40 минути или докато сладкишът е готов. Извадете и веднага залейте с глазурата.
Оттук насетне всичко зависи от вкусовите ви предпочитания: можете да поръсите сладкиша с ядки, кокосови стърготини, шоколадови пръчици. Освен това понася сухи плодове като фурми без костилки и стафиди, както и плодово сладко (от портокали, боровинки, тиква и т.н.).
Крайният резултат се връзва идеално с кафе, чай или чаша мляко, но консумирайте умерено, тъй като е прилично калоричен ;)
Добави коментар