Поза на седмицата: суря намаскар

Да пожелаем добро утро на слънцето
Поза на седмицата: суря намаскар

Суря намаскар може да ви се стори сложно и претенциозно наименование, като всички останали имена на санскрит, но... Всъщност е една добра асана - т.нар. поздрав към слънцето или слънчев поздрав, която като цяло не се отличава с особена трудност на изпълнение.

Тя се извършва в 12 последователни етапа, но всеки от тях е сравнително лесен за реализация.

Е, обърнете се на изток и...

Поза на седмицата: суря намаскараmiryogi

  1. Заемете изправен стоеж, със събрани крака. След това сложете ръцете пред гърдите в позиция за молитва. Ако искате, затворете очи. Сега отстрани приличате на молещ се будистки монах :)

  2. С вдишване вдигнете ръцете нагоре, успоредни една на друга. После ги изпънете назад и извийте леко гърба, така че тялото да образува дъга с главата и врата.

  3. Издишайте и се наведете напред – опитайте се да докоснете пръстите на краката. Ако ви е трудно, свийте ги леко в коленете.

  4. Вдишайте отново и поставете дланите на пода, до стъпалата. Изпънете единия крак назад (в широк разкрач), като опрете леко коляното му в пода. Другия крак свийте и допрете до гърдите (без да отделяте стъпало от земята). Изпънете ръцете, а раменете и главата извийте леко назад.

  5. С издишване и без да измествате дланите от първоначалната им позиция, изпънете и другия крак назад, а седалището повдигнете нагоре. В тази позиция то трябва да образува с тялото форма на триъгълник, каквато заема при добре познатата ви асана куче с муцуната надолу. Нека краката и гърбът ви бъдат максимално изправени.

  6. После свийте коленете и ги спуснете на пода, заедно с раменете и брадичката. Седалището, бедрата и долната част на пояса оставете леко повдигнати във въздуха.

  7. С вдишване отпуснете корема и бедрата на постелката. Подпирайки се на длани, изпънете ръцете, повдигнете главата и извийте нея и раменете назад, все едно изпълнявате Кобра.

    Оттук нататък ви предстои повтаряне на всички изброени движения, само че в обратен ред. Ето така:

  8. Образувайте отново триъгълник с тялото си, повдигайки таза нагоре. След това с вдишване стъпете с единия крак напред, свийте го в коляното и го допрете до гърдите си, а другия изпънете в широк разкрач назад. После издишайте и съберете долните си крайници. Изправете се бавно и контролирано. Изпънете ръцете назад и извийте гърба. Завършете практиката си отново като молещ се монах.

Уверяваме ви, че поздравът към слънцето ще ви накара да се почувствате наистина страхотно. Той ще ви подари истински прилив на енергия и ще ви подготви за предстоящия ден :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май