Поза на седмицата: заек

Чудесна асана, която може да ви подготви за стойка на глава и да ви направи гъвкави
Поза на седмицата: заек

Тъй като отдавна не сме правили йога заедно, предлагам днес да поправим грешката си с изпълнението на следващата хубава поза.

На санскрит може да я срещнете с малко плашещото название "шашанкасана", но за по-просто в следващите редове ще я наричаме "заек". Тя е наистина чудесна асана – има потенциал да подобри гъвкавостта, представлява добро разтягане за мускулите на врата и често се използва като подготвително упражнение за заемане стойка на глава. Също така, може да послужи и с медитативна цел, както и за освобождаване от напрежението.

Та, едва ви навих, но започваме, нали?

Застанете на колене върху удобна постелка и се изправете. С вдишване хванете обърнатите си към тавана пети и извийте гърба назад, изпъчвайки гърдите. Погледа насочете нагоре към тавана.

Сега издишайте, наведете се напред и поставете челото на пода. Вдишайте пак, повдигнете леко дупето и се търколете внимателно напред, усещайки центъра на главата си. Издишайте. Затворете очи и се фокусирайте върху пространството между веждите си. Използвайте минутите в позата за медитация и успокоение.

После контролирано се търколете наобратно, седнете върху петите, отново извийте гърба назад. Изправете се и сложете ръце върху коленете си. Ето и цялото упражнение нагледно демонстрирано:

Хареса ви, нали? Имайте предвид две неща обаче: хубаво е първия си опит в движението да осъществите с преподавател или близък, по-напреднал от вас в йога. Второ, никак не ви препоръчвам да изпълнявате позата, ако страдате от високо кръвно.

Ами, толкова йога за днес :) Ако искате да си практикуваме още заедно, моля посещавайте ни по-често. Обещавам да ви бъда максимално полезна! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април