Поза на седмицата: герой

Поредното чудесно упражнение в древната индийска практика
Поза на седмицата: герой
inm

Хей, приятели на йога! Защо не започнете седмицата с тази приятна и сравнително лесна за изпълнение асана? Тя е особено подходяща за медитация и практикуване на пранаяма.

Позволява отваряне на гръдния кош и, ако се прави редовно, има потенциал да подобри дишането. Санскритското ѝ име е вирасана - идва от "вира", което в буквален превод означава "герой".

Реализирайте я ето така:

  • Седнете на колене на земята върху удобна постелка. Дишайте спокойно, дълбоко и от корема. Изправете гърба и изпъчете гърдите. 
  • Сега спуснете дупето на земята, между краката си. Идеята е да опрете петите и прасците във външната страна на бедрата. Ето така:

21135c3a-95cb-1ecd-40f6-c5c2c2118734Fitwell.bg (колаж)

Важно! Ако въпросната позиция ви затруднява, в началото сядайте директно върху стъпалата и се опитвайте постепенно да ги раздалечавате.

  • Сега изпънете ръцете напред и ги сложете върху коленете, с обърнати към тавана длани,  съединявайки палеца и показалеца на всяка и разпервайки останалите пръсти.
  • Останете така за няколко минути и дишайте спокойно. 
  • После опънете ръцете над главата, сплитайки пръстите им. С издишане се наведете напред и опрете чело в коленете, опъвайки горните крайници назад и хващайки с тях стъпалата. Останете в позата за няколко минути и отново дишайте дълбоко.

Е, това е :) Хареса ли ви, а?

Препоръка: В случай, че усетите неудобство при реализация на асаната, веднага прекратете изпълнението ѝ. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май