По-здрави и щастливи с 15 минути йога

Поне три пъти в седмицата обаче
По-здрави и щастливи с 15 минути йога

Изобщо не търсим научни доказателства за многобройните ползи, които носи практикуването на хатха йога. Изпитали сме сами лечебната сила на различните пози. 

Обаче, ако вие имате нужда от официално потвърждение, ето ви го:

Редица проучвания показват, че редовните йога сесии (през повечето дни от седмицата) могат да облекчат болката от различните форми на артрит и значително да повдигнат тонуса ви.

Оказва се още, че ефектите от изпълняването на асаните са с дълготрайно действие, според проведен наскоро експеримент в западна Вирджиния, САЩ. Три месеца след като присъствали на седмични курсове и практикували йога вкъщи, участниците в проекта усещали с 70% по-малко болка в гърба.

Бонус: Възможно е да се почувствате и по-щастливи. По време на всяка физическа дейност, дори и при тази, се освобождават солидна доза ендорфини – хормони, отговорни за доброто настроение.

Ако прозвучахме достатъчно убедително, нека ви предложим тази лесна, 15-минутна програма за начинаещи. Тя е разработена от американската йога инструкторка Сюзън Уинтър Уард. Тя има няколко CD-та с упражнения, включително за хора над 50 години.

Ето и самият йога план:

Всичко, от което имате нужда, за да го изпълните, е постелка за земя (по-добре фитнес шалте) и стабилен стол.

Важно: Изпълнявайте позите в описания ред, една по една. Ще ви отнемат приблизително около 15 минути. Ако искате по-голямо йога предизвикателство: задържайте в една асана за по-дълго време, по възможност. Но никога не жертвайте комфорта, нали?

Странична извивка 

Усукването на тялото развива гъвкавостта ви и укрепва мускулите на гърба. И всъщност никак не е сложно. Уверете се сами!

Легнете по гръб, с ръце изпънати настрани, на нивото на раменете. Поставете дланите на пода. Сега доближете двата крака, свити в коленете, към гърдите. Дръжте коленете допрени едно до друго.

Вдишайте и пренесете крайниците си на лявата си страна, като усуквате торса. После обърнете главата надясно. Дишайте дълбоко за няколко минути.

Докато пренасяте краката отново в изходна позиция, издишайте. Отново поемете дъх и повторете движението на другата страна.

Котешки гръб

Това движение също би трябвало да ви е познато.

Застанете на четири крака. Вдишайте. Извийте гърба нагоре, като се опитате да допрете брадичка до гърдите. С две думи: трябва да заприличате на Хелоуинска котка, но без елемента на настръхналата козина :)

Сега издишайте и извийте гърба надолу. Гледайте напред. Повторете движението около 5 пъти.

Куче с муцуната надолу (със стол)

Застанете с лице към стабилен стол. Седалката трябва да сочи към вас.

Наклонете тялото от таза, сложете ръце на седалката и отстъпете назад. Хубаво изпънете ръцете. Вдишайте и спуснете гърдите към пода, като държите гърба изправен.

Наклонете се още малко напред и поставете главата между ръцете си. Издишайте.

Поемете отново дълбоко дъх и още малко опънете ръцете, за да усетите силата на тази асана. Помагайте си, като притискате плещите си надолу. Задръжте в поза от 3 до 5 вдишвания. След това стъпете напред и бавно се изправете.

Дърво

Вече сте изпълнявали тази поза, помните ли? Върнете се тук, ако ви убягват някои детайли.

Е, това бяха вашите 15 минути йога. Отдавайте им се поне няколко пъти седмично, за да се чувствате тонизирани и значително по-млади.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май