Отново йога за хлапетата

Или как неусетно да въвлечем малчуганите в практиката си
Отново йога за хлапетата

Ако един ден имам деца, със сигурност ще ги срещна с йога. Няма да ги насилвам обаче да практикуват. Ще ги оставя сами да решат дали индийското учение им харесва или не.

В крайна сметка, дори най-малките имат право на мнение, нали? Да не говорим, че те често взимат най-доброто решение в редица сложни ситуации, тъй като не се страхуват да се доверяват на интуицията си.

Сега като се замисля обаче, си давам сметка, че трудно можеш да ангажираш вниманието на малчуганите само с асани с имена на животни

Нужно е да предложиш на калпазаните нещо повече, за да ги заинтригуваш, а именно – неповторим свят, който да им разкриваш постепенно. На малки порции.

В този ред на мисли, може би срещата им с йога трябва да започне от...

Споделянето

Ако сте родители и искате да въвлечете децата в практиката си, просто ги направете неразделна част от заниманията си, без дори да им казвате.

За целта практикувайте пред тях, в стаята, в която играят. Не се съмнявайте – много скоро любопитството им ще ги приближи все по-близо до фитнес шалтето ви. Може би ще започнат да копират движенията ви (дори да ви пречат да ги изпълнявате) и да ви задават куп въпроси :)

Отговаряйте на всички питания, разказвайте им интересни подробности от историята на йога. Ако проявите достатъчно търпение, скоро ще пожелаят сами да се включат в сесията ви, не се съмнявайте.

inm.com

Стъпка по стъпка

Започнете с нещо лесно, а асаните оставете за после. Изпълнете някоя мантра заедно – тази, например. Или потанцувайте на киртан. Забавлявайте се!

Превърнете сесията в интересна игра, която децата ви да обичат от мозъка до костите си. Създайте привлекателна за тях атмосфера – пространство, в което да могат да изследват нещата от живота свободни и щастливи. 

Все пак, най-простото нещо, което може да ги научите още в самото начало, е как да дишат дълбоко и от корема.

Не на последно място: наблюдавайте прогреса им и едновременно с тях – прогресирайте и вие. Бъдете тяхното вдъхновение, те ще бъдат вашето.

Е, сигурна съм, че ще споделите страхотни йога моменти с разбойниците си. И предполагам, че ако наистина ги спечелите за партньори, то ще е завинаги :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май