На Световно първенство по йога с: Дани и Таня

Стискаме им палци!
На Световно първенство по йога с: Дани и Таня

Хей, фитуелчета! Сигурно сте разбрали голямата новина - предстои Световното по йога. То ще се проведе съвсем скоро, на 13 октомври (неделя). Както винаги, страната ни отново ще има желязно представителство на състезанието в лицето двама страхотни йогини - Даниел Петров и Таня Цекова. 

Броени дни преди събитието решихме да ви срещнем с тях, за да ви  разкажат за това, което им предстои и за емоциите, които ги вълнуват: 

***

Здравейте! Дани, теб те познаваме вече много добре, но, преди да започнем разговора, искаме да научим нещо повече за Таня :)

Таня: Здравейте, аз съм Таня! Със спорт се занимавам, почти откакто се помня. Още от детската градина бях "първа писта" на всяко едно нещо, което идваха да преподават там, но се ограничих с художествената гимнастика. Впоследствие нещата станаха по-сериозни, дори професионални, смятах, че това е моето призвание, но бях сгрешила. Така изкарах 14 години, вървейки по грешната пътека, бях национален състезател през 5 от тях (ансамбъл и индивидуално) не съжалявам за прекараното време, гимнастиката ми даде наистина много, но се наложи да прекратя заради травма на гръбначния стълб (кръстната област).

Мислейки, че съм до тук изобщо с всякакъв вид спорт, се сблъсках с йогата (макар тя да не е точно спорт, а по-скоро изкуство), след като, така или иначе, бях пробвала какво ли не, колкото и банално да звучи, реших да опитам, "от опит глава не боли"! И чудото взе, че стана. Запознах се със своите учители - Даниел Петров и Ива Благоева, които ми подадоха ръка в труден за мен момент, вдъхнаха ми вяра. Започнах да вървя напред, уверена в успеха с нови сили, все по-жизнена и положително настроена. Нямаше и помен от предишната болка. Не след дълго започнах и да преподавам, необятните възможности да твориш, да помагаш на хората и да видиш усмивките и благодарността в очите им е незаменима!

През 2011 година взех участие на Европeйско (в България) и Световно първенство по йога (в Уругвай), на тях завоювах 3 златни, 2 сребърни и 2 бронзови отличия. През 2012-та участвах на Световното първенство в Москва, където завоювах 4 златни и 2 сребърни медала, индивидуално и в двойка заедно с Ива Благоева.

В момента съм и студентка в НСА, специалност кинезитерапия. Двете ми занимания взаимно се допълват и хармонизират, но йогата е моята страст, удоволствието от практикуването, и не може да се опише с думи, а трябва да се усети, стани и ти част от тази магия!

1064846личен архив

Така! Сега след като се запознахме, ще ви помолим да ни разкажете малко повече за Световното първенство по йога – от кога се провежда то, къде, кои са редовните страни-участници в него и т.н.?

Таня: През 1988 г. е проведен първият, тогава така наречен конгрес, като успоредно с него тече и 1-то Световно първенство. Оттогава досега имаме такива конгреси и първенства всяка година, за да може този нов вид изкуство да се популяризира по света. Казвам изкуство, защото за мен си е точно това, макар и вкарано в рамките на даден регламент. В началото основни деятели са били страните от Латинска Америка (Аржентина, Уругвай), Индия, разбира се, и Франция.

Дани: Световното тази година се провежда в Париж. Иначе, редовните страни-участници са Индия, Португалия, България, Аржентина, Уругвай и др.

Какви са основните критерии, по които се оценява дадено йога изпълнение?

Дани: Основният критерий е колкото и да е трудно едно упражнение, то да се изпълнява с лекота и концентрация.

Важно ли е, според вас, за един практикуващ да участва в подобно събитие и съдейства ли то по някакъв начин за развитието в практиката?

Таня: Зависи от себеусещането на практикуващия. Като цяло, не бих казала, че в йога има задължителни неща, трябва да слушаме тялото, душата и сърцето си! За мен обаче участието на тези форуми е нещо изключително приятно и полезно :) Самият контакт с толкова много различни хора и култури ни обогатява неимоверно. Всеки има шанса да покаже себе си, същността си чрез комбинациите от йога асани, които изпълнява.

Какво включва предварителната ви подготовка за състезанието и колко преди него по принцип трябва да се стартира тя?

Дани: Нашата предварителна подготовка е в заучаване на нови съчетания.

Таня: Като цяло, подготовката е строго индивидуална, зависи от това кой до колко е във форма по принцип, тъй като йога е нещо, което може да се практикува ежедневно без опасност от претоварване. В тези случаи е нужно много по-малко усилие, за да се получи после желаният резултат. Например, аз стартирах около месец и половина преди състезанието с подбор на музиката, монтажа й, направата на композициите и впоследствие преминах на тяхното изчистване и изява пред публика.

1064845личен архив

Кои ще бъдат основните ви конкуренти на това първенство? Кои са най-добрите йогини? :)

Таня: Ами, съвсем смело мога да твърдя, че моята най-голяма конкуренция е другата българка - Ива Благоева, с която участвахме на първенството в Москва миналата година в двойка и индивидуално. За съжаление, тя няма да участва на тазгодишното първенство. Освен нея, конкурентки са ми индийките, една много добра аржентинка и също една французойка.

Дани: Най-голямата ни конкуренция са индийците - много са добри. Но ние сме по-добри! Доказателството: от последното световно се върнахме със седем златни медала.

Кажете ни: каква, като цяло, е атмосферата на световното?

Таня: Атмосферата е доста по-различна от тази на всички други състезания, протича спокойно, без много шум, като участниците се подкрепят и уважават, ценят труда на другите!

Дани: Винаги на тези състезания атмосферата е много позитивна и приятелска.

С какви емоции отивате самите вие на първенството и с какви очаквате да се завърнете?

Таня: Емоциите ми са изключително положителни, силно се надявам и вярвам, че ще се върна с още по-силни такива!

Дани: Очакваме да се върнем като световни шампиони. 

Ако искате да ви срещаме с още готини йогини, станете ни другарчета във фейсбук

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април