Йогата или как да излезем от главите си и да живеем тук и сега

Или още как да успеем да се откъснем от външния свят, за да се докоснем до истинската си същност?
Йогата или как да излезем от главите си и да живеем тук и сега

Йога? Всеки има разбиране по темата – стречинг, разтягане, упражнения, подходящи по-често за жени. Но ефектите са на толкова различни плоскости, че физическата полза остава на заден план.

Да, тялото ти става силно, имаш гъвкавост, свобода , лекота, но това е страничният ефект. Целта на йога е да успокои ума, споделят йога учителите Красен Стоянов и Ани Миланова.

Красен е обучаван от едни от най-големите световни авторитети. Завършил е обучения, сертифицирани от Yoga Alliance -в Индия, и в България. Практикувал е три години с най-добрите учители в Индия и Тайланд. За себе си казва, че както с всички неща в живота, и йогата му се е случила случайно. Той не е от хората, които планират и поставят цели в далечното бъдеще. Двамата с Ани са успели да се научат да излизат от главите си, да живее тук и сега, да се радват на щастието и хората, които имат до себе си днес, а не утре. И това се опитват да предадат на останалите.

"Трябва да спрем с това гонене от мисъл в мисъл, това люшкане през цялото време, да оставяме собствените ни мисли да ни затискат и да ни стресират. За това казват, че йога премахва стреса, защото той идва не от реални ситуации, а от наши вътрешни мисли. Не от това, че сме срещнали лъва на пътечката, а за това, че си мислим, че ще го срещнем. "Йога е умението, с което не виждаме тези измислени истории и оставаме само с реалните”, обяснява Красен.

И за думите му има неоспорими обяснения, доказани и в медицината. Когато сме под стрес от реални обстоятелства, тялото ни насочва цялата енергия за справяне с проблема. Тогава всички останали системи забавят работата си, за да оставят енергия за предизвикателството. И това далеч не значи, че повече нищо стресово няма да ни се случи. Напротив, можем да изпадаме в стресови ситуации хиляди пъти, но после да се връщам към спокойствието. Докато за измислените стресови ситуации мислим постоянно, никога не се връщаме към пълен покой и системите в тялото ни никога не се връщат към нормално функциониране. Тоест йога ни учи как да отпуснем, да успокоим ума и тялото.

Но как да се изключим от ежедневието, от напрегнатата работа, от притеснението за семейството, децата и офиса? Със сигурност и вие се питате това.

"Всъщност йога не е изключване , а включване в живота. Как да се радваш на живота си, когато започнеш да го виждаш и да правиш всичко съзнателно. Йога е вътрешна концентрация. В почти всички пози има елемент на баланс, заради което се изисква фокусиране, но концентрацията не е на физическо ниво. Тя те учи как да бъдеш в баланс и хармония с живота си”, обяснява Красен.

Може би ще се замислите – та ние не се ли раждаме така? "Ние се раждаме така, но цял живот те учат на точно обратното. Ако наблюдавате децата ще видите, че още не са им създадени моделите, не им е казано това е лошо, това е добро, това е грозно, това е страшно. А всичко им е интересно, опитват докато не започнат да натрупват модели”, казва Ани, която от няколко години също преподава йога. "Детенцето не се страхува от вода, докато не види стреса в майка си, когато приближава водата. Така ти възприемаш модела на друг като истина. Те ти казват как да бъдеш щастлив. Обществото, майка ти, баща ти, книжките, киното ти създават една идея кое трябва да се случи, за да бъдеш щастлив и ти започваш да го преследваш, за да бъдеш щастлив. А йога какво казва: Не, никой не може да ти каже как да бъдеш щастлив. Единственият, който го знае си ти. За да го разбереш, трябва да започнеш да се наблюдаваш и усещаш. Тогава изчезва цялото това старание да се харесаш на другите, защото идеята за това кой съм аз, не идва от мен, а от другите около мен. Тоест , когато майка ми каже "ти си добро момче”, аз й вярвам и започвам да реагирам на живота като "добро момче”. Тоест нейната идея променя моя живот, моята реакция на нещата, които се случват. Аз винаги реагирам като добър човек. Това е лимит, аз винаги реагирам като добър човек. Вярвайки на това, реагирам само така, а ако в някоя ситуация трябва да съм лош, за да оцелея, аз не го правя, защото знам, че не съм такъв човек. Аз съм добър”, обяснява Красен.

"Така не му помагаш, а го затормозяваш. То започва да бута само в тази посока и забравя всъщност какво иска то, какво го кара то да бъде щастливо”, допълва Ани, която възпитава така собствените си две малки деца.

1679677Pinterest

"Докато знаем , че има нещо, което трябва да постигнем, трябва да имаме, което е в бъдещето ние подсъзнателно осъзнаваме, че сега не можем да сме щастливи, защото го нямаме. Тоест всеки път, когато ни дадат модел, в момента, в който тръгнеш да се бориш, осъзнаваш, че сега нещата не ме удовлетворяват. Тоест обричаме се цял живот да бъдем нещастни, никога не стигаме до момента, в който сме щастливи, защото никога не стигаме до момента, в който имаме всичко, което сме решили. Или ако пък стигнем случайно до такъв момент, веднага със следващата мисъл идва следващата "а онзи, а другите, ами децата”. И веднага има едно отлагане на щастието в бъдещето. Не можеш да се задоволиш с моментното щастие. А йога какво казва, дишай спокойно, успокой се и погледни. И ще видиш, че имаш всичко, за да си щастлив и нищо повече не ти трябва”, споделя Красен.

Източник - БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април