Йогапедия: киртан

Индийска духовна практика, която често се използва в йога заниманията, и носи мощен емоционален заряд
Йогапедия: киртан

Киртан. Звучи ви като име на непознат и екзотичен остров, нали? Е, не познахте! Става въпрос за нещо съвсем различно, а именно - за характерно религиозно пеене, което се практикува в индуизма от далечни времена.

Най-общо, то представлява духовна практика, по време на която се възпяват различни божества. Състои се в изпълняването на мантри и химни (често в определена последователност) и в акомпанимент на разнообразни традиционни индийски музикални инструменти.

Тъй като редовно се включва в заниманията по йога, в западния свят киртан погрешно се представя просто като медитативна техника. А религиозният елемент в обяснението на въпросното пеене тактично се пропуска, за да не плаши и не отблъсква практикуващите.

Смята се обаче, че ролята на киртан е изключително силна. Твърди се, че той влияе на различни нива на съзнанието и се възприема като вълнуващо емоционално преживяване. А според наскоро направено американско изследване, редовното му практикуване може да намали значително стреса и напрежението в живота на хора, грижещи се за болни от Алцхаймер.

В най-разпространения случай "йога сесията по пеене", ако можем да я наречем така, има водещи, които избират музиката и модерират преживяването. Ако те са добри, начинаещите успяват постепенно да вникнат в дълбочината и силата на въпросното пеене.

В случай, че сте любопитни да присъствате на подобна практика, няма проблем – тя се организира редовно в доста йога клубове у нас. Свободни сте да проверите как се отразява на вас, а после ще се радваме да споделите впечатленията си.

А, за да ви подготвим, вижте във видеото за какво точно става въпрос:

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април