Йога: индивидуалното пътуване

Което може да стартирате по всяко времe от живота си. Дори и днес :)
Йога: индивидуалното пътуване

Много добре си спомняме първия си урок по йога. Той се състоя отдавна. Или по-скоро не се състоя :)

Случи се в "древната" сграда на старазагорско основно училище. По същото време имахме прекрасната привилегия да пробваме от всичко, макар и по малко. От мъчителни (за слуха на родителите ни) уроци по пиано, през класове по латино танци до... йога.

Та, ето ни и нас: на не повече от 12 години, неуверено разпънати в поза шавасана. Опитваме се да приспим тялото си, а в същото време едва успяваме да спрем смеха, който напира в нас и заплашва сериозно да провали урока на останалите.

От тази забавна случка до днес минаха наистина доста години. През които обаче получихме милион и една възможности да пробваме отново. И най-накрая - успешно да заемем поза мъртвец, както още е известна горепоспомената асана.

Впрочем, това харесваме най-много в йога. А именно: свободата да стартираш практиката си, когато ти хрумне. Даже от детски каприз. Вие също може да го направите. Още днес, на връщане от работа или в разгара на слънчевата си ваканция.

Но е важно да осъзнаете едно. Че започвате адски самостоятелно приключение. Основното правило тук е да забравите за останалите хора в залата, в клуба или на полянката. Да изключите временно за съществуването им.

Не трябва да ви интересува колко напреднали или начинаещи са те. Колко повече време издържат в поза дърво. Излишно е да се притеснявате за това колко по-гъвкави, например, са от вас. Или колко над всичко се опитват да бъдат.

Фокусирайте се върху собствения си напредък. Следващата стъпка ще си дойде по естествен път. Неусетно и постепенно ще спрете да се сравнявате с другите. Обаче, не само в класа по йога, но и по принцип, в живота. А това умение носи истинско облекчение, ще се убедите сами.

Другата причина да избягвате състезанията тук е рискът от контузии. Не ви съветваме да насилвате тялото си да изпълнява движения, които за момента не може да реализира. Рано или късно, с постоянна практика, ще усъвършенствате позите, дихателните и медитативни техники. Няма смисъл да бързате, нали?

А сега ни кажете: започнахте ли вече собственото си йога пътешествие или още търсите подходящ повод за него?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май