Йога за успешни лектори

Или как практиката би могла да подобри презентаторските ви умения
Йога за успешни лектори

Имате много идеи? Умът ви е пълен с хрумки? Но... Просто не може да ги изразите на глас, особено пред многолюдна публика.

Разбирам ви ужасно добре, защото и мен ме измъчваше подобна драма преди време. За щастие, постепенно я преодолях. Всъщност, бих казала, че същата се реши по съвсем естествен път, без магическа намеса :) Но, да, йога ми помогна много и в това предизвикателство. Бързам да ви кажа как:

Баланс

Мда. Основният ми проблем бе, че се клатех на подиума като счупена мачта на кораб, сещате се. Ужасно дразнещо за другите! Впоследствие обаче се научих да изпълнявам една много готина йога поза – т. нар. дърво. И нещата, без много труд, си дойдоха на мястото.

Сега всеки път, когато изляза на сцена (не, че ми се случва често, де), си представям, че краката ми са корени на дърво. Това ми помага да оставам неподвижна и спокойна до края на цялото си представяне.

Та, мисълта ми е, че дори да не усвоите въпросната асана (въпреки че тя съвсем не е трудна), задължително пробвайте гореспоменатата визуализация. Представете си, че сте дърво, сраснало със земната повърхност. И всичко ще бъде наред. 

inm.comФокус

Ако практикувате йога, сигурно знаете, че е важно да изпълнявате всяка техника със съсредоточване и внимание, за да даде извършваната от вас дейност резултат.

Мислете за презентацията по същия начин. Във всяко представяне правете това, което задължително вършите по време на всяка сесия – фокусирайте се. Ще забележите как мислите ви излизат от устата много по-подредени от преди. И много по-бързо.

Ритъм

Усещате, че сърцето ви ще пръсне от напрежение и, че всеки момент ще колабирате? Дишайте! Дълбоко и спокойно.

Нещо повече, постарайте се издишането да е с една идея по-продължително от вдишването. Точно така. Излезете ли отпред, всички ще се подчинят на магнетизма ви, не се съмнявайте.

Ами, това е то. Сигурна съм, че ще бъдете блестящи лектори, с йога или без :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май